5 sposobów na niemarnowanie jedzenia w święta

Święta to czas spotkań z najbliższymi, rodzinnej atmosfery i już tradycyjnie okazja, by delektować się pysznymi potrawami, które goszczą na naszych stołach. To także okres, w którym marnują się olbrzymie ilości jedzenia. Tony produktów spożywczych, wyrzucanych w trakcie przygotowań oraz podczas świątecznych spotkań można ograniczyć, stosując się do kilku prostych zasad. Oto 5 sposobów na to, jak nie marnować jedzenia w święta

Niezależnie od tego, czy sami organizujemy świąteczny poczęstunek dla najbliższych, czy też będziemy gościć u rodziny, warto wykorzystać wskazówki, które pomogą ograniczyć ilość marnowanej żywności oraz oszczędzić wydatki na zbędne produkty.

1. Odpowiednio planuj porcje i zakupy!

Przyzwyczajenie, że w święta nie może zabraknąć jedzenia, często prowadzi do sytuacji, gdzie stół wprost ugina się pod ciężarem potraw. To z kolei prosta droga do marnotrawstwa. Jeśli na uroczysty obiad lub kolację zapraszasz 10 osób, dokładnie zaplanuj zakup produktów, które wystarczą do przygotowania tylu porcji. Stwórz listę zakupów i wykorzystaj także te produkty, które już masz w domu. To pozwoli Ci zaoszczędzić pieniądze oraz zużyć artykuły z krótszym terminem przydatności do spożycia. Jeśli jesteś gościem, pamiętaj, by z rozwagą nakładać jedzenie na talerz. Bierz tylko tyle, ile zdołasz zjeść. Dzięki temu niedojedzone potrawy nie trafią prosto do kosza, a będzie można je zamrozić.

2. Zamrażaj jeśli masz za dużo!

Okres świąteczny to czas, w którym w naszych domach jedzenia jest pod dostatkiem. Czasami nie jesteśmy w stanie zjeść tego wszystkiego, co przygotowaliśmy lub dostaliśmy, co powoduje, że duża część potraw marnuje się. Tymczasem nadprogramowe ilości żywności można uratować. Najlepszym sposobem na przedłużenie terminu przydatności do spożycia wielu produktów lub potraw jest mrożenie. Dzięki tej metodzie, w przyszłości możemy cieszyć się gotowymi daniami, które wystarczy wyjąć z zamrażalnika. Warto pamiętać, by do mrożenia wykorzystywać odpowiednie plastikowe pojemniki lub woreczki oraz że nie wszystkie produkty można zamrażać.

3. Dziel się jedzeniem!

Jeśli po świątecznym obiedzie wciąż zostaje ci spora porcja jedzenia, której nie jesteś w stanie wykorzystać – podziel się! Zaproponuj swoim gościom, że oddasz im część zapasów, dzięki czemu następnego dnia nie będą musieli przygotowywać sobie posiłku. Możesz też podzielić się jedzeniem z innymi, korzystając z aplikacji mobilnej Taste&Share zaprojektowanej przez Electrolux, dzięki której użytkownicy mogą przekazywać sobie żywność. Narzędzie umożliwia zgłaszanie i wymienianie produktów i półproduktów spożywczych, a także gotowych dań. Rejestracja pozwala na dodawanie własnych ofert oraz wyszukiwanie interesujących nas produktów wystawionych w najbliższej okolicy, dzięki wykorzystaniu funkcji geolokalizacji. Po wybraniu określonej oferty, użytkownicy kontaktują się ze sobą za pomocą aplikacji i umawiają na przekazanie produktów. Aplikacja Taste&Share to łatwy sposób na dzielenie się jedzeniem i tym samym ograniczenie marnowanej żywności.

4. Wykorzystuj resztki!

Kreatywne gotowanie z resztek to kolejna zasada, która w łatwy sposób pozwala na ograniczanie marnowanego jedzenia, pozostałego po świętach. Jeśli w lodówce wciąż zalegają niezjedzone potrawy lub półprodukty, warto użyć je do przygotowania posiłków na kolejne dni. Przepisów na gotowanie z resztek jest naprawdę wiele! Możesz wykorzystać kilka różnych warzyw, które nie zostały zużyte podczas świąt, do przygotowania placków warzywnych. Pokruszone, czerstwe pieczywo idealnie nada się do sałatki z warzyw o dużej zawartości wody lub zalanej niewielką ilością oliwy. A na przykład obierki ziemniaków i innych warzyw mogą posłużyć do przygotowania bulionu lub chipsów.

5. Przechowuj we właściwy sposób!

W większości domów lodówka w okresie świątecznym bywa przepełniona. Aby cała ta żywność zachowała świeżość na dłużej, powinna być odpowiednio przechowywana. To gdzie w lodówce postawimy warzywa, mięso lub gotowe potrawy ma duże znaczenie. Dlatego należy pamiętać, by na górnych półkach trzymać dania, ciasta i jogurty. Środkowe półki to odpowiednie miejsce na przechowywanie mięsa, ryb i serów. Na samym dole natomiast układamy niektóre warzywa i owoce. Wiele produktów w ogóle nie powinno być trzymanych w lodówce. Należą do nich np. pomidory, cebula, ogórki, cytrusy, banany, jabłka czy oleje roślinne. Do lodówki nie wkładamy także gorących jeszcze dań.

Zastosowanie tych kilku zasad i prostych wskazówek, pozwoli w znaczny sposób ograniczyć ilość jedzenia, marnowanego w naszych domach w trakcie przygotowań i podczas samych świąt. To także okazja, by jeszcze dłużej cieszyć się smakiem pysznych świątecznych potraw!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *