Urządzamy kuchnię
Czas czytania:2 min

Urządzamy kuchnię

0 0

Udany projekt to klucz do stworzenia kuchni, która będzie dobrze służyła przez lata. Wiele zależy od wyboru najkorzystniejszych rozwiązań i ustalenia planu działania. Sprawdź, jak w kilku krokach dojść do projektu idealnej kuchni

Urządzamy kuchnię – 5 zasad

1.    Określ generalne założenia

Stworzenie kuchni perfekcyjnie dopasowanej do naszych wymagań będzie o wiele prostsze, jeśli będziemy mieć wpływ na jej wygląd już na etapie budowy domu lub projektowania mieszkania. – Warto już przy wstępnych rozmowach z architektem ustalić podstawowe zagadnienia, jak na przykład układ okien i drzwi. Na szczęście coraz mniej kuchni jest „ciemnych”, więc możemy zdecydować o widoku z okna i ustalić orientację względem stron świata – mówi Jakub Malinowski, ekspert ds. okuć meblowych w firmie Häfele. Kuchnia naturalnie doświetlona? Postaw na orientację północną lub wschodnią. Późno wracasz z pracy i chciałbyś gotować jeszcze przy świetle słonecznym? W takim wypadku najlepszym wyborem będzie orientacja zachodnia. Określenie podstawowych parametrów kuchni ma ostateczny wpływ m.in. na zabudowę meblową i jej rozmieszczenie, długość blatów roboczych, czy umieszczenie jadalni.

2.    Wybierz swój typ kuchni

Kolejną istotną decyzją jest wybór powierzchni i miejsca kuchni w całym układzie funkcjonalnym domu. Coraz większą popularnością cieszą się kuchnie otwarte, często połączone z salonem, tworzące wręcz jedno pomieszczenie. To świetny wybór dla osób, które chcą zyskać na przestronności wnętrza. Dodatkowo osoba przygotowująca posiłki nie jest odizolowana od reszty domowników, co sprzyja integracji rodziny. Zalety ma jednak także kuchnia zamknięta – mimo że wizualnie wydaje się mniejsza, łatwiej ją urządzić: nie musi łączyć się stylistycznie z resztą mieszkania. Dodatkowo dzięki zamknięciu, do salonu nie powinny docierać kuchenne zapachy, a także dźwięk zmywarki i okapu.

3.    Maksymalnie zagospodaruj miejsce

Kuchnię można określić jako pewien ciąg technologiczny: to mała domowa linia produkcyjna do przygotowywania posiłków, składająca się z pięciu powiązanych stref pionowych. Należy je zaplanować tak, by odpowiadały wszelkim potrzebom użytkownika. Są to strefy:

·         zapasów – z lodówką, zamrażarką, szafkami z artykułami kupionymi na zapas

·         przechowywania – na naczynia i sztućce do spożywania posiłków

·         przygotowywania – ze sprzętem do przygotowywania potraw, jak np. małe AGD

·         gotowania i pieczenia – z piekarnikiem, płytą grzewczą, mikrofalówką, a także garnkami i  patelniami

·         zmywania i czystości – znajdą się w niej środki czystości, zlew i zmywarka

 

4.    Wybierz meble i oświetlenie

Ostatni krok w procesie planowania kuchni to wręcz deser – czas dokonać wyboru mebli. Tu pole do popisu jest całkiem spore: możemy wybrać szafki wiszące, szuflady, wolnostojące szafy, szafki podblatowe czy szafki narożne, które wykorzysta się dzięki półkom wysuwnym. To właśnie takie nowoczesne okucia meblowe w dużej mierze  decydują o tym, czy wyposażenie meblowe można uznać za funkcjonalne i komfortowe. Ten ostatni zapewni również dobre oświetlenie. – Warto postawić na technologię LED. Odpowiednio dobrane, zapewni zarówno mocne oświetlenie do precyzyjnej pracy przy blacie, jak i pozwoli dopasować nastrój do tego panującego w połączonym z kuchnią salonie. Dzięki taśmom LED można oświetlić cokół, co ułatwi poruszanie się, a oświetlenie wewnątrz szuflad usprawni odnajdywanie poszukiwanych przedmiotów – mówi Maciej Wikorejczyk, ekspert ds. oświetlenia LED.

5.    Postaw na funkcjonalność

Kuchnia to miejsce, gdzie wykonuje się dużo pracy wymagającej precyzji, koncentruje na wielu czynnościach naraz. Dlatego też trzeba pamiętać, że wszystko czego w danym momencie potrzebujemy, powinno być pod ręką. Przygotowując posiłki nie mamy czasu na szukanie wszystkich potrzebnych produktów czy akcesoriów. Przemierzamy w niej minimalne odległości, by osiągnąć maksymalną efektywność. Dlatego też ważne będzie odpowiednie ulokowanie sprzętów – Te, z których korzystamy rzadziej powinny trafić do górnej zabudowy, zaś najczęściej używane w pobliże blatu roboczego i płyty kuchennej. Na wygodę i porządek pracy wpłyną też proste udogodnienia, jak wkłady sortujące do szuflad czy sortowniki na śmieci do umieszczenia pod zlewem – podsumowuje Jakub Malinowski.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Karmienie piersią – zalecenia ekspertów
Next post Tosty z pastą z tuńczyka