Wielkanocny talerz malucha
Czas czytania:3 min

Wielkanocny talerz malucha

0 0

Wielkanoc to jedna z dwóch okazji w roku, kiedy jedzenie nabiera emocjonalnego charakteru. W ciągu całego roku jajka, wędliny czy ciasta nigdy nie smakują tak, jak na Wielkanoc. Tajemnicą ich wyjątkowego smaku jest tradycja, która obejmuje wyjątkowy sposób przygotowania i podania posiłków oraz świąteczna atmosfera, zgodnie z którą posiłek należy celebrować. Jak powinien wyglądać wielkanocny talerz dziecka?

Wielkanocny talerz dziecka

Najmłodsi w oparciu o to, czego doświadczają, budują swoje własne pojęcie tradycji oraz uczą się określonych nawyków żywieniowych, na które w dużej mierze wpływa nie tylko to, co jemy, ale również w jakich warunkach, czyli spożywanie posiłków przy wspólnym stole. Warto przy tym pamiętać, że zanim wielkanocne przysmaki trafią na stół, powinny być przemyślane pod względem żywieniowych potrzeb i możliwości najmłodszych.

Tradycja nakazuje, aby w wielkanocnym koszyczku znalazły się m.in. jajka, mięso, chleb czy masło. To popularne produkty z grup żywności takich jak: produkty białkowe, produkty zbożowe czy tłuszcze. Wszystkie one mają swoje miejsce w kompozycji modelowego talerzyka żywieniowego dziecka w wieku 1-3 lat, który przedstawia udział poszczególnych grup produktów i liczby porcji w jadłospisie dziecka.

Zgodnie z modelowym talerzykiem żywieniowym dla dzieci w wieku 1-3 lata opracowanym przez Instytut Matki i Dziecka w dziennym menu malucha wspomniane wielkanocne produkty powinny się znaleźć w następujących proporcjach: 4-5 porcji produktów białkowych (mięsa, ryb, jaj, nabiału, warzyw), 5 porcji produktów zbożowych oraz 1-2 porcje tłuszczów. Poza wspomnianymi produktami modelowy talerzyk zawiera również wodę – która zarówno na co dzień, jak i od święta jest dla dziecka najlepszym napojem, 5 porcji warzyw i 4 porcje owoców dziennie. Ich obecność w świątecznym menu będzie zdrowym i smacznym urozmaiceniem dla typowo wielkanocnych potraw. Jednak nie tylko odpowiednie proporcje mają duże znaczenie w komponowaniu świątecznych posiłków. Ogromną rolę w prawidłowym odżywianiu dziecka, także przy świątecznym stole, ma jakość podawanych produktów m.in. brak konserwantów, słodkich dodatków czy wzmacniaczy smaku.

Wielkanocny talerz dziecka – przepisy

1. Przepis na Pasztet z soczewicy ze śliwką autorstwa Agnieszki Gruszki, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo rośniemy”

Składniki:

  • 300 g zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • 2 średnie cebule
  • 150ml kaszy manny
  • 150ml oleju rzepakowego
  • 1 liść laurowy
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • Śliwki wędzone
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Soczewicę ugotuj do miękkości, tak aby wchłonęła całą wodę. Na 1 miarkę soczewicy użyj dwukrotnej ilości wody.

Cebulę pokrój w piórka, marchew i seler zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Na odrobinie oleju podsmaż, a potem duś do miękkości marchew, seler, cebulę wraz z zielem i liściem laurowym, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po uduszeniu ziele i liść wyjmij.

Soczewicę i warzywa zmiel w maszynce do mielenia lub rozdrobnij blenderem na gładką masę.

Dodaj olej, kaszę mannę, przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Połowę masy przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej, ułóż śliwki w 1 rządku przez całą długość pasztetu.

Piecz w piekarniku w 175 stopniach przez 1 godzinę. Na ostatnie 15 minut pieczenia należy włączyć górną grzałkę, żeby skórka się zrumieniła.

Przepis na Jajka faszerowane pastą z ciecierzycy i awokado autorstwa Aleksandry Ciskowskiej, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo rośniemy”

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • bazylia, pieprz
  • 5 jajek

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, po ostygnięciu przekrajmy na pół i wyjmujemy żółtka. Ciecierzycę miksujemy z awokado, ziołami, oliwą, czosnkiem i żółtkami do uzyskania jednolitej konsystencji. Pastą faszerujemy jajka. Pasta świetnie smakuje również na kanapki.

Przepis na Żurek autorstwa Katarzyny Winnickiej, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo rośniemy”

Składniki:

  • 300 g wędzonki (baleron, szynka itp.)
  • 4 sztuki białych nieparzonych kiełbasek
  • 500 ml zakwasu
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 3 cebule
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki chrzanu tartego (świeżego nieco mniej)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 4 jaja
  • Majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól do smaku
  • 10 ml oleju rzepakowego (łyżka)

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białą kiełbasę nacinamy, posypujemy 1 cebulą skrojoną w kostkę i zmiażdżonym ząbkiem czosnku, wstawiamy do piekarnika na 35-40 min. Gotujemy jajka na twardo.

W tym czasie kroimy wędzonkę, pozostałą cebulę i czosnek w kostkę. Podsmażamy wszystko na oleju. Dodajemy bulion, ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki

Gotujemy ok. 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy zakwas i mieszamy, aby nie przywarł do dna. Ugotowane jajka obieramy, białka kroimy w kosteczkę, zaś żółtka rozgniatamy w miseczce i łączymy z jogurtem. Hartujemy żółtkowo-jogurtową zawiesinę gorącym żurkiem i dodajemy do garnka. Na koniec dodajemy upieczoną i pokrojoną w niewielkie plastry kiełbasę, chrzan i białka jaj.

Doprawiamy do smaku.
Wskazówki: Można użyć kiełbasy parzonej, wtedy skracamy czas pieczenia do ok. 20 minut.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Baba herbaciana
Next post Wielkanocne stylizacje!