Wegetariański grill: co musi się na nim pojawić?

Gdyby zorganizować sondę uliczną i zapytać Polaków o to, co najbardziej kojarzy im się z grillem, najpopularniejszą odpowiedzią byłoby zapewne „mięso w dużych ilościach”. Dla znacznej części naszego społeczeństwa bezmięsny grill jest trudny do wyobrażenia. Ale czy to oznacza, że wegetarianie muszą sobie odmawiać przyjemności, jaką jest spotkanie z przyjaciółmi przy grillu? W żadnym wypadku! Wystarczy trochę kreatywności, kilka prostych przepisów, dobra sałatka na grilla i dobre towarzystwo, by wegetariański grill okazał się imprezą sezonu.

Świat staje na głowie, czyli sałatka na grilla w roli głównej

W przeciwieństwie do tradycyjnej grillowej imprezy, gdzie mięsne potrawy z rusztu grają pierwsze skrzypce, na wegetariańskim grillu można odwrócić proporcje. Nie ma przeszkód, by w roli głównej pojawiła się np. pyszna sałatka na grilla, a przysmaki na ciepło stanowiły uwydatniające jej smak dodatki. Możliwości jest naprawdę wiele: można postawić na kompozycję kolorowych warzyw sezonowych okraszonych wyrazistym dressingiem lub pokusić się o coś bardziej wyszukanego, wykorzystując przepis na bazie pieczonych buraków, sera mozzarella czy suszonych pomidorów. Wszystko zależy od tego, na co akurat macie ochotę. Do takiej sałatki można przygotować na grillu np. chrupiące grzanki z serem lub pokrojone w mniejsze kawałki kolby kukurydzy z masłem czosnkowym albo ziołowym.

Eksperymenty, czyli owoce i warzywa z grilla

Jeśli jednak mimo wszystko jesteś nadal tradycjonalistą i uważasz, że sałatka na grilla powinna być raczej dodatkiem, możesz popróbować z wrzucaniem na ruszt przeróżnych warzyw i owoców, które i tak stanowią podstawę twojej diety, a na grillowym przyjęciu znajdą się w centrum uwagi. Steki z bakłażana czy krążki cukinii i papryka pokrojona w paski to wersja podstawowa, ale warto wyjść poza schemat i spróbować ugrillować coś mniej oczywistego. Niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu okazują się np. grillowane rzodkiewki, które najlepiej smakują z ziołowym pesto z natki pietruszki i kolendry, czy grillowane połówki awokado Hass, kremowe i przypominające nieco wędzony ser. Na deser natomiast można przygotować brzoskwinie z rusztu, uprzednio przygotowane w „marynacie” z odrobiną amaretto i wanilii. Doskonale smakują również grillowane banany z odrobiną sosu czekoladowego.

O krok dalej – wegetariańskie dania z grilla

To dla ciebie za mało? Chcesz pokazać gościom, na co naprawdę kulinarnie cię stać? Możesz pokusić się o bardziej ambitne potrawy z rusztu. Boczniaki, często przyrządzane i doprawiane przez wegan i wegetarian tak, by w smaku i konsystencji przypominały mięso, podobnie będą zachowywały się na grillu. Niezłą opcją jest zamarynowanie ich wcześniej w sosie BBQ, równie smaczne będą też w wersji orientalnej z sosem sojowym, sokiem z limonki i pokaźną szczyptą chili. (Uwaga techniczna – by nie pospadały między kratkami grilla, najlepiej ułożyć je na aluminiowej tacce).

Jeśli masz więcej czasu, możesz też przyrządzić wegetariańskie burgery (np. z fasoli lub z ciecierzycy), steki z seitana, z tempehu lub z tofu w wyrazistej marynacie (polecamy marynatę musztardową!) czy kolorowe szaszłyki z przeróżnych warzyw z dodatkiem wspomnianych już wegańskich substytutów mięsa. Pamiętaj, by do takich dań podać pasujące, podkręcające ich smak sosy i dipy.

A potem – wystarczy już tylko nałożyć sobie pokaźną porcję upichconego bezmięsnego jedzonka, usiąść wygodnie w ogrodowym fotelu i wraz z najbliższymi rozkoszować się latem oraz jego smakami…

Niech żyją wakacyjne przyjęcia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *