Azjatycki twist – teriyaki burrito

Każdy miłośnik kuchni azjatyckiej i meksykańskiej oszaleje na punkcie tego dania. Pyszna marynata teryaki połączona z praktyczną formą burrito to gwarancja wygodnego i niezwykle pysznego lunchu w formie „to go”. W sosie teryaki możemy przygotować każdy rodzaj mięsa, od kurczaka po wołowinę, a nawet rybę. Eksperci marki Sandra przygotowali trzy przepisy na ten azjatycki twist

Bazą do przyrządzenia tej potrawy jest samodzielnie wykonany sos oraz gotowa tortilla pszenna. Warto pamiętać, że na przygotowanie teriyaki burrito należy zarezerwować trochę czasu – aby mięso nabrało odpowiedniego aromatu trzeba pozostawić je na kilka godzin w marynacie. Jednak niesamowity smak potrawy z pewnością wynagrodzi to oczekiwanie.

Teriyaki burrito z kurczakiem

Kurczaka, w porównaniu z innymi mięsami, nie trzeba aż tak długo marynować. Tutaj wystarczą 2-3 godziny, aby marynata nadała potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.

Składniki:

  • Tortilla pszenna marki Sandra
  • Pierś z kurczaka
  • Papryka czerwona
  • Kukurydza marki Sandra
  • Czerwona cebula
  • Awokado
  • ½ limonki
  • Szklanka sosu sojowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • Łyżka startego świeżego imbiru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • ½ szklanki oleju
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Sos sojowy, miód, imbir, ocet, olej i dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku dokładnie mieszamy. Mięso kroimy w paski i marynujemy w sosie przez 3 godziny. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i blendujemy z sokiem z limonki oraz ząbkiem czosnku na jednolitą masę. Cebulę i paprykę kroimy w paski, a następnie podsmażamy na patelni. Dodajemy kurczaka z kilkoma łyżkami marynaty. Tortille podgrzewamy przez kilkanaście sekund w mikrofali lub na patelni. Smarujemy tortille guacamole z awokado, kładziemy mieszankę z kurczakiem i odsączoną kukurydze. Zawijamy i podajemy na ciepło.

Teriyaki burrito z mieloną wołowiną

Do przygotowania tego dania konieczna jest maszynka do mielenia mięsa. Jeśli jednak jej nie posiadamy, możemy zamiast mielić wołowinę, pokroić ją w małą kostkę.

Składniki:

  • Tortilla pszenna marki Sandra
  • 200 g mięsa wołowego
  • Czerwona fasola z puszki marki Sandra
  • Sałata
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • ½ szklanki oleju sezamowego
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka octu balsamicznego
  • Ostra papryczka

Przygotowanie:

Sos sojowy, olej, cukier, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i pokrojoną w plasterki papryczkę mieszamy. Do powstałej marynaty wkładamy wołowinę. Marynujemy przez noc. Po tym czasie wyciągamy wołowinę i mielimy. Na patelnię wrzucamy zmielone mięso, kilka łyżek marynaty i fasolę. Dusimy do momentu, aż mięso będzie uparowane – w razie potrzeby podlewając marynatą. Tortille podgrzewamy przez kilkanaście sekund w mikrofali. Na tortillę wykładamy umytą sałatę i farsz. Zawijamy.

Teriyaki burrito z rybą

Do tego przepisu możemy wykorzystać dowolną, białą rybę.

Składniki:

  • Tortilla pszenna marki Sandra
  • Awokado
  • Sola
  • Suszone nasiona chilli
  • Natka pietruszki
  • Liście szpinaku
  • Łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • ½ szklanki oliwy z orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Sos sojowy, oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir mieszamy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy rybę. Marynujemy przez kilka godzin (ok. 4-5). Po tym czasie rybę podsmażamy z kilkoma łyżkami marynaty. Tortillę podgrzewamy przez kilkanaście sekund. Awokado obieramy i kroimy na plasterki. Na tortilli układamy umyte liście szpinaku, awokado, rybę oraz polewamy marynatą pozostałą na patelni. Posypujemy wszystko nasionami chilli i pokrojoną natką pietruszki. Zawijamy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *