Baba Ghanoush – wyjątkowy smak pasty z bakłażana
Czas czytania:1 min

Baba Ghanoush – wyjątkowy smak pasty z bakłażana

0 0

Bakłażan to jedno z ulubionych warzyw mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Z wyglądu nieco przypomina cukinię, jednak znacznie się od niej różni. Jest bardzo zdrowy – zawiera dużo błonnika, potasu i magnezu. Jego historia rozpoczęła się w Indiach, skąd rozprzestrzenił się na Hiszpanię, a później na całą Europę. Przygotowywany jest na wiele sposobów, jednym z nich jest pyszna pasta – Baba Ghanoush.

Baba Ghanoush – właściwości

Baba Ghanoush, czyli pasta z bakłażana to jedna z najpopularniejszych potraw w kuchni arabskiej. Wzbogaca organizm o cenne wartości odżywcze – jest między innymi bogatym źródłem błonnika pokarmowego. To niskokaloryczny produkt, który zawiera niewielkie ilości białka, tłuszczu i węglowodanów. Co więcej, w niemal 90% składa się z wody, dlatego idealnie sprawdza się w dietach odchudzających. Jest także szczególnie polecany weganom i wegetarianom.

Baba Ghanoush – zastosowanie

W kuchni orientalnej Baba Ghanoush najczęściej podawana jest z pieczywem lub nakładana na placki chlebowe typu pita. Traktowana jest bowiem jako przystawka. W Egipcie bywa z kolei serwowana jako danie główne z ziarenkami owocu granatu. W Polsce zastosowanie pasty z bakłażana jest podobne do tego w krajach arabskich. Dodaje się ją również do grillowanych mięs, warzyw czy do sałatek.

Ciekawą propozycją może być też połączenie kuchni meksykańskiej z arabską, czyli tortilla z kurczakiem i pastą z bakłażana.

Tortilla z kurczakiem i pastą z bakłażana

Składniki:

1 pierś z kurczaka

puszka pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)

gotowe placki tortilli

2 pomidory

1 cebula

tarty parmezan

sałata lodowa

1 papryka

sól i pieprz

przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Smażymy na patelni. Następnie do miski przekładamy pastę z bakłażana, dodajemy drobno pokrojonego pomidora i cebulę pokrojoną w półtalarki – wszystkie składniki mieszamy. Na placek tortilli nakładamy i rozsmarowujemy gotową pastę, układamy liście sałaty lodowej oraz kawałki kurczaka. Posypujemy tartym parmezanem. Następnie zawijamy tortillę i zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut.
Smacznego!

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Odchudzanie – smaczne, zdrowe i szybsze?
Next post Pieluszkowe zapalenie skóry