Back to school – smakowite pomysły na drugie śniadanie dla dziecka

Jesień to czas, kiedy uczniowie wracają do szkół, a mamy do codziennych, „okołoszkolnych” obowiązków. Jednym z nich jest szykowanie drugiego śniadania. Zdrowe i pożywne nie powinno składać się z tzw. zapychaczy czyli słodkich bułek czy batoników, które tylko dostarczają pustych kalorii. Co zatem zapakować maluchowi do plecaka, by miał energię na cały dzień? Podpowiadamy

Zdrowe drugie śniadanie

Szykując dziecku do szkoły drugie śniadanie, warto właściwie skomponować ten posiłek. Dla wszystkich zabieganych mam oczywistą i najprostszą propozycją śniadaniową są kanapki, które wcale nie muszą być nudne. Różnorodności dostarcza nam już sama podstawa kanapki – pieczywo, raz może to być kromka chleba razowego, bułka grahamka, bagietka pszenna, a nawet chałka. Jako dodatki możemy użyć np. pastę rybną, chudy twarożek, czy mozzarellę. Dobrze również, by między kromki włożyć dobrej jakości wędliny np. polędwicę z kurczaka ŻARŁAKI od firmy Konspol, która jest doskonałym budulcem rosnącego organizmu. Do lunch boxu możemy również wrzucić orzechy włoskie lub pestki dyni, które zapewnią właściwą porcję kwasów tłuszczowych.

Prezentujemy kilka przepisów, które na pewno przypadną do gustu najmłodszym.

Kolorowe trójkąciki

Składniki:

  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
  • 8 plasterków polędwicy z kurczaka ŻARŁAKI firmy Konspol
  • 3 rzodkiewki
  • 1 świeży ogórek
  • 2 liście sałaty rzymskiej
  • 1 pomidor
  • ¾ szklanki startego żółtego sera
  • serek śmietankowy do posmarowania
  • sól i pieprz do smaku



Sposób przygotowania:

Jedną kromkę chleba smarujemy serkiem śmietankowym. Następnie układamy na niej liść sałaty, starty żółty ser, plastry pomidora, ogórka, rzodkiewki oraz polędwicę z kurczaka ŻARŁAKI firmy Konspol. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie przykrywamy drugą częścią kanapki. Kanapkę przekrajamy na skos w trójkąt.

Domowe bułeczki z parówką i sezamem

Składniki na ciasto

  • ½ kg mąki pszennej
  • 6 dag drożdży
  • 3 jajka
  • 1 białko jajka do posmarowania bułek
  • 1 szklanka wody
  • ½ kostki margaryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sezamu

Składniki na farsz

  • 1 opakowanie parówek z kurczaka ŻARŁAKI marki Konspol
  • kilka plasterków sera żółtego
  • ¾ szklanki przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności na kuchence podgrzewamy mleko, a następnie rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem i łyżką mąki. Tak przygotowany odczyn odstawiamy w zaciemnione miejsce, by urósł. Następnie przez sitko przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól, margarynę oraz resztę mleka. Cały czas mieszając dodajemy powoli przygotowany wcześniej rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło. Kiedy ciasto nabierze idealnych rozmiarów, rozwałkowujemy je i kroimy na prostokąty. Na każdym kawałku ciasta rozsmarowujemy przecier pomidorowy, układamy plasterki żółtego sera i parówkę z kurczaka ŻARŁAKI marki Konspol. Całość zwijamy w rulon i układamy na wyłożonej papierem formie. Bułeczki smarujemy białkiem jajka i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez około 20 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *