Bezglutenowe ciasto drożdżowe – pachnące wypieki w dowolnej formie

Przepis na ciasto drożdżowe bez glutenu można wykorzystać na wiele sposobów. Z wyrobionego ciasta śmiało można upiec duży placek, jak również podzielić ciasto na mniejsze części i zapiec z nich drożdżowe bułeczki. Ciasto jest pachnące, świetnie wyrasta a jego słodycz i drożdżowy aromat skusi z pewnością wszystkich amatorów słodyczy i wspaniałych wypieków. Dio ciasta można dodać owoce, rodzinki lub inne ulubione dodatki dobrane wg własnych upodobań

Bezglutenowe ciasto drożdżowe -składniki

Na ciasto:

  • 200 g 3 PAULY Mieszanka jasnych mąk
  • 50 g 3 PAULY mąki teff
  • 60 g cukru
  • szczypta Soli
  • 5 g suchych drożdży
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • Aromat cytrynowy
  • 40 g masła
  • 150 ml mlek
  • 1 jajo

Do podsypywania przy zagniataniu:

  • 50 g 3 PAULY Lekka mieszanka mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wymieszaj w dużej misce mąki, przyprawy i aromaty oraz suszone drożdże.

Roztop i dolej masło i mleko. Wymieszaj całość mikserem, a następnie dodaj jajko ewentualne bakalie i znowu delikatnie wymieszaj

Przykryj miskę i pozostaw ciasto na 45 minut.

Następnie ciasto wyłóż na blat i ostrożnie zagniataj rękoma podsypując mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto delikatnie rozwałkuj lub rozciągnij bezpośrednio na arkuszu papieru do pieczenia na blasze (lub podziel i uformuj bułeczki)

Rozgrzej piekarnik do 175 ° C umieść blachę do pieczenia w gorącym piekarniku i piecz ok 30 minut.
Ostudzone ciasto polej lukrem lub oprósz cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *