Bombonierka z pralinkami ze śliwką kalifornijską ombre

8 marca już niedługo, jak więc uczcić Dzień Kobiet? Każda kobieta chciałaby, aby w tym wyjątkowym dniu ktoś przygotował jej niespodziankę. Pomysłów jest wiele – drobny upominek, kwiaty lub coś słodkiego

Składniki:

  • 2-3 śliwki kalifornijskie
  • ok. 80ml rumu
  • 250g białej czekolady
  • 60ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • liofilizowany burak
  • cukier puder i liofilizowany burak do obtoczenia

Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie namaczamy w rumie minimum 10 godzin przed przegotowaniem pralinek. Następnie odsączamy, dokładnie osuszamy i kroimy w drobniutką kostkę.

Czekoladę i kremówkę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie do jeszcze ciepłej czekolady dodajemy masło, śliwki i delikatnie mieszamy, aż całość będzie gładka. Masę dzielimy na 3 części. Do dwóch części dodajemy liofilizowanego buraka tak by uzyskać dwa odcienie różu, ciemniejszy i jaśniejszy. Wszystkie trzy porcje wkładamy do lodówki na ok. 1-2 h, aż masa zgęstnieje.

Kiedy czekolada zastygnie, ale nie będzie całkowicie twarda formujemy pralinki, kuleczki wkładamy jeszcze na ok. 30 minut do lodówki. Cześć cukru pudru do obtoczenia mieszamy z liofilizowanym burakiem, tak by mieć w sumie 2 odcienie różu i czysty cukier. Pralinki obtaczamy w cukrze, umieszczamy w papilotkach i układamy w pudelku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *