Burak! Tym razem nie w barszczu

Ciasto z buraka cukrowego? Coś podobnego! Większość z nas nie użyłaby tego składnika w deserze. A szkoda, bo oryginalny dodatek sprawia, że ciasto staje się wilgotne, świeże i smaczne! Niepowtarzalny smak z pewnością zaskoczy niejednego fana słodkości

Dodatek w formie buraka jest niezwykle intrygujący i może zdziwić niejedną osobę. Jeszcze większą niespodzianką będzie ukrycie przed gośćmi i domownikami co tak naprawdę kryje się w środku. Czy zgadną? Spróbujmy! Diamant podpowiada jak przygotować to oryginalne ciasto z polskiego buraka cukrowego, tego samego, z którego otrzymywany jest popularny, biały cukier Diamant.

Orzechowe ciasto z buraka cukrowego

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego i startego buraka cukrowego (ok. 170 g)
  • 100 g mieszanych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, ziemnych)
  • 2 jajka
  • 100 g cukru DIAMANT
  • 150 g mąki pszennej
  • 175 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Orzechy podprażamy na suchej patelni i miksujemy drobno. Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Dalej ubijając, dolewamy powoli olej. Dodajemy orzechy, startego buraka i mieszamy dokładnie. Wsypujemy przesianą wraz z sodą, proszkiem i cynamonem mąkę, dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (24 cm), wyłożonej od spodu papierem do pieczenia i posmarowanej po bokach masłem. Pieczemy 1 godzinę w 160 st.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *