Burger z wołowiną, czerwoną cebulką, rukolą i domowymi frytkami
Czas czytania:1 min

Burger z wołowiną, czerwoną cebulką, rukolą i domowymi frytkami

0 0

Jedzenie typu street food stało się ogniwem napędzającym do wspólnych spotkań w barach, budkach czy food truckach. Bo kto z nas nie miewa czasami ochoty na średnio wysmażonego burgera z rozpływającymi się w ustach dodatkami? Taki właśnie będzie burger z wołowiną, czerwoną cebulką, rukolą i frytkami z dodatkiem ketchupu z suszonymi pomidorami BIO Roleski. To danie, które możemy przyrządzić w domu i zachwycić nim naszych gości

Składniki (4 porcje):

  • 800 g mielonego mięsa wołowego np. z antrykotu
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku, posiekany drobno
  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
  • duża szczypta kuminu
  • duża szczypta kolendry
  • duża szczypta papryki słodkiej
  • 1 żółtko
  • 1 kg ziemniaków
  • olej do smażenia
  • 4 bułki np. kajzerki, bawarskie
  • KETCHUP Z SUSZONYMI POMIDORAMI BIO
  • czerwona cebula
  • rukola
  • pomidor
  • kilka plastrów ulubionego sera np. chedar, gouda, edam
  • majonez lub inny sos do posmarowania bułki

Burger z wołowiną, czerwoną cebulą, rukolą i domowymi frytkami

1. Wołowinę mieszamy z przyprawami, natką, czosnkiem i żółtkiem. Formujemy cztery duże kotlety po około 200g.

2. Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki i wkładamy do miski z zimną wodą, zostawiamy na chwilę do namoczenia.

3. W dużym garnku rozgrzewamy olej do temp. 180-190 st. Wrzucamy frytki partiami i smażymy na złoty kolor. Gotowe frytki przekładamy na talerz wyłożony papierem i solimy.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C.

4. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy burgery na dość dużym ogniu przez kilka minut z każdej strony. Na każdego burgera kładziemy po 2 plasterki sera i pieczemy w piekarniku aż ser się rozpuści. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy przekrojone na pół bułki.

5. Bułki przekrawamy. Na dolnych połowach rozprowadzamy majonez lub sos, wykładamy rukolę, burgera z serem, smarujemy ketchupem. Na górze rozkładamy czerwoną cebulę, pomidora i przykrywamy drugą połówką bułki. Frytki przekładamy do miseczek i podajemy z ketchupem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Uparty jak nastolatek – czyli jak przekonać dziecko do noszenia okularów?
Next post Bądź aktywny nawet zimą!