Canelloni z ricottą i karczochami – przepis

Canelloni z ricottą i karczochami to prosta i szybka przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję

Canelloni – składniki na 5 porcji:

· Passata Valfrutta 700g

· 250 g Makaronu Lasagne Arrighi

· 400 g Karczochów krojonych Ponti

· 1 cebula

· 500 g ricotty

· 50g tartego twardego sera (np. parmezanu)

· garść świeżej mięty

· garść świeżego tymianku

· gałka muszkatołowa

· Oliwa z Oliwek Extra Vergine Olitalia

· sól i świeżo zmielony pieprz

Zeszklij na odrobinie oliwy drobno pokrojoną cebulkę, dodaj passatę i gotuj ok 10 min doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Posiekaj bardzo drobno karczochy, połącz z ricottą, tarty twardy ser, dodaj miętę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgotuj kilka minut płaty lasagne aby zmiękły. Do naczynia żaroodpornego przełóż 1/3 sosu pomidorowego. Płaty lasagne podziel na 10 prostokątów, zwiń je w cylindry i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wypełnij makaronowe cylindry masą z karczochów i ricotty. Dodaj pozostały sos, przykryj naczynie i zapiekaj 30 min w tem. 200oC.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *