Chłodnik ukraiński

W upalne dni lata stajemy się coraz bardziej ociężali, spragnieni, a także tracimy powoli apetyt. Genialnym środkiem, który zaradzi tym wszystkim problemom jest chłodnik. Zupa ta ma fantastyczne właściwości. Po pierwsze idealnie chłodzi nasz organizm. Po drugie doskonale go orzeźwia

Przygotowanie tej zupy jest naprawdę bardzo proste. Na początek potrzebujemy zgromadzić następujące składniki:

· jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki z młodymi buraczkami

· dwa zielone ogórki

· około sześciu rzodkiewek

· 2-3 ząbki czosnku

· litr zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu naturalnego

· pół pęczka koperku

· pęczek szczypiorku

· sok z połowy cytryny

· sól, pieprz, łyżeczka cukru

· jajka ( w proporcji jedno na talerz)

Następnie zaczynamy od pokrojenia młodych buraczków wraz z liściami, czyli tak zwaną botwiną. Pokrojone buraczki wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak, aby poziom wody sięgał ok. 3 centymetry ponad warzywami. Dodajemy szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru, a następnie gotujemy ok. 15 minut. W trakcie gotowania zupy, dodajemy starte na tarce o grubym oczku ogórki oraz rzodkiewki, a także dodajemy sok z cytryny. Następnie siekamy szczypiorek oraz koperek, rozgniatamy czosnek i wszystko mieszamy np. z jogurtem. Wywar z botwinki studzimy, wszystko razem łączymy i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło. Po wyjęciu zupy z lodówki dodajemy pokrojone jajko. Możemy także posypać po wierzchu koperkiem bądź pietruszką wedle uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *