Clafoutis z pomidorkami cherry i czarnymi oliwkami drylowanymi OLE!

Przyjemne śródziemnomorskie słońce i rześka, słona bryza znad lazurowego morza. Siedzisz w restauracyjnym ogródku i rozkoszujesz się świeżymi, lokalnymi przysmakami. Któż z nas nie tęskni dziś we wspomnieniach do takich pięknych momentów? Na szczęście w zasięgu ręki mamy czarne oliwki drylowane OLE!, których smak i zapach przeniosą nas do smakowitego, śródziemnomorskiego świata i to bez wychodzenia z domu.

Clafoutis z pomidorkami cherry i czarnymi oliwkami drylowanymi OLE!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 120 g mąki + 250ml mleka
  • 60 g parmezanu
  • opakowanie pomidorków cherry
  • ½ słoiczka oliwek drylowanych czarnych OLE!
  • sól, pieprz
  • bazylia

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z funkcją pieczenia góra-dół. W misce mieszamy mleko, oliwę, mąkę, parmezan i jajka. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sól i pieprz.
Na głębszej tortownicy lub innym naczyniu do pieczenia układamy pomidorki oraz oliwki. Całość zalewamy ciastem. Możemy posypać ulubionymi przyprawami lub pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 min.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *