Co zamiast mięsnego kotleta?

Porcja mięsa nie musi stanowić podstawy drugiego dania. Początek wiosny to najlepsza okazja na zmiany w codziennym menu. Podpowiadamy czym można zastąpić tradycyjnego schabowego!

Kotlety sojowe

  • 1 opakowanie soi
  • jajko
  • bułka czerstwa
  • cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

Soje umyć i gotować na małym ogniu (ponieważ przy gotowaniu pieni się) aż będzie pól miękka. Po ugotowaniu ostudzić i przemielić przez maszynkę. Następnie do soi dodać jajko, zrumienioną cebulkę i namoczoną (odciśniętą od wody) bułkę, półtora łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.

 Kotlety gryczano-owsiane z soczewicą

  • szklanka kaszy gryczanej
  • po pół szklanki płatków owsianych i soczewicy zielonej
  • dwie cebule
  • 15 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • zioła prowansalskie
  • bułka tarta i otręby pszenne do panierowania
  • jedno jajko
  • olej do smażenia

Soczewicę zalać wrzącą wodą, pod przykryciem odstawić na godzinę. Następnie odsączyć na sicie, przepłukać i zalać szklanką świeżej wrzącej wody, gotować około 20 minut. Miękką soczewicę ponownie odsączyć na sicie. Płatki owsiane zalać kilkoma łyżkami wrzątku i trzymać na gorącej płytce 15 minut, mieszając (w razie potrzeby można w międzyczasie dolewać potrzebną ilość wody). Kaszę gryczaną zalać półtorej szklanki wrzątku i ugotować. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, następnie dodać również drobno pokrojone pieczarki, roztarty czosnek oraz przyprawy (według uznania i gustu, osobiście sypie dużo ziół prowansalskich, z uwagi na pieczarki sporo soli, pieprz, dodaje także bazylie oraz oregano). Wszystko razem poddusić. Przełożyć do sporej miski soczewicę, kaszę gryczaną, płatki owsiane oraz cebulkę z pieczarkami i wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe kotleciki, zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w otrębach wymieszanych z bułką tartą i usmażyć na rozgrzanym oleju.

Kotlety z ciecierzycy

  • puszka (ok. 40 dag) ciecierzycy
  • po łyżce bułki tartej i otrąb pszennych
  • łyżka sosu sojowego
  • jajo
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżeczka cząbru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • sól
  • olej do smażenia

Ciecierzycę osączyć i zmiksować razem z czosnkiem i sosem sojowym. Wbić jajo, wsypać bułkę tartą, otręby, natkę i przyprawy, starannie wymieszać. Z masy uformować wałek o średnicy pięciozłotówki i pokroić go skośnie na czterocentymetrowe kawałki. Każdy obtoczyć w sezamie i usmażyć na złoto w mocno rozgrzanym tłuszczu. Osączyć na papierowym ręczniku.

Kotlety z bobu

  • 25 dag bobu
  • 35 dag ziemniaków
  • 25 dag półtłustego twarogu lub 10 dag bryndzy i 15 dag twarogu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • tarta bułka
  • 2 jaja
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • olej do smażenia
  • sól

Bób ugotować. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać. Bób z łupinką, ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę, dodać sól, szczypiorek, obie mąki i jaja, dokładnie wyrobić masę. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *