Dania z cukinią w roli głównej
Czas czytania:2 min

Dania z cukinią w roli głównej

0 0

Lekkostrawna, delikatna i zdrowa – cukinia! Tak rzadko doceniamy je walory smakowe a szkoda, bo to niezwykle zdrowe i wszechstronne warzywo. Sprawdź, co latem warto z niej przyrządzić, by zachwycić podniebienia rodziny i gości

Cukinię można przyrządzić na tysiące sposobów. Faszerowana, grillowana, w zupie oraz w sałatkach delikatnie podkreśla smak każdej potrawy, co więcej jest warzywem niezwykle zdrowym i lekkostrawnym dzięki czemu stanowi wartościowy posiłek dla wszystkich, dbających o linię!

Cukinia ma właściwości odkwaszające organizm, nie przyciąga metali ciężkich, więc można ją jeść bez obaw o toksyny i zanieczyszczenia. Cukinia to także źródło witamin i minerałów: przede wszystkim witamin: B1, B2, C oraz PP. Cukinia dostarcza także karoten, czyli prowitaminę dla witaminy A.

Jak to zdrowe warzywo wykorzystać w kuchni? Oto kilka przepisów:

Placki z cukinii

Składniki: 3 średnie cukinie, 1 jajko, około 2 szklanek mąki, sól ziołowa, pieprz, oliwa z oliwek (do smażenia) lub olej

Cukinie myjemy i obieramy ze skórki, następnie usuwamy końcówki, krojąc na pół, usuwamy gniazda z pestkami. Cukinię ścieramy na tarce o większych lub mniejszych oczkach. Lekko solimy i zostawiamy na kilkanaście minut. Gdy zbierze się sok odciskamy (nie jest to konieczne, w przypadku gdy mamy więcej mąki, którą po wymieszaniu składników dodajemy do uzyskania tęższej masy). Do startej i odciśniętej cukinii dodajemy jajko oraz mąkę, całość mieszamy oraz przyprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Gdy całość ma zbyt luźną konsystencję, warto dosypać jeszcze trochę mąki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej a następnie łyżką układamy na patelni placki. Smażymy z obu stron do uzyskania zrumienionych placków.

Dekorujemy ziołami lub podajemy z samodzielnie przyrządzonym sosem pomidorowym lub ketchupem.

Grillowane roladki z cukinią i kurczakiem

Składniki: Cukinia, kawałki papryki, cienkie plastry piersi z kurczaka, sól, pieprz, słodka papryka mielona, bazylia, oregano, oliwa z oliwek., kawałki pokrojonej fety, roszponka.

Piersi z kurczaka umyć i pokroić na cienkie plastry. Zamarynować w oliwie z oliwek z dodatkiem ziół, papryki i soli. Odstawić do lodówki na 30 min. Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plastry bez wydrążania. Paprykę na małe cząstki lub plasterki

Cukinie lekko posolić i odstawić. Po wyjęciu kurczaka należy wykonać małe roladki, nakładając na cukinię plaster kurczaka a następnie paprykę. Zrolować i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane roladki skropić jeszcze raz oliwą i grillować. Podawać z kawałkami fety i świeżą roszponką.

Sałatka z cukinią

Składniki: jedna młoda cukinia, garść świeżych liści szpinaku, mieszanka sałat, mozzarella, kulki wydrążonego arbuza, pestki dyni lub słonecznika, sos vineget.

Cukinie obrać, pokroić w krostę lub plastry, sałatę i szpinak obmyć i przełożyć do salaterki, pokroić mozzarellę, w naczyniu ułożyć cukinie, wydrążone kulki arbuza i mozzarellę. Całość posypać pestkami i doprawić sosem vinegret.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Makijażowa wpadka
Next post Siedem lat później – recenzja