Diabelska zupa

Diabelska zupa o pobudzającym, urzekającym i zdecydowanie wypalającym smaku, to nic innego jak zupa czosnkowa. Polecam ją jednak osobą o „twardych” kubkach smakowych

Oto niezbędne składniki do przygotowania naszej zupy:

· Litr wywaru z warzyw lub wywar z kostkami rosołowymi

· Nać pietruszki

· Pomidor

· Jedna duża cebula

· Dwie główki czosnku ( koniecznie polskiego ponieważ jest ostrzejszy)

· Olej

· Pieprz ( najlepiej pieprz cayenne, chilli lub tabasco)

· Sól do smaku

Drobno posiekaj cebulę, a następnie wrzucić na rozgrzany olej i smaż do momentu uzyskania złotego koloru. Czosnek podziel na trzy części. Na chwilę przed zdjęciem z ognia, dorzuć pierwszą część drobno posiekanego czosnku oraz drobno pokrojony, obrany ze skóry pomidor. Całość smaż jeszcze przez dwie minuty. W momencie smażenia możesz swobodnie wrzucić do bulionu drugą część pokrojonego lub wyciśniętego przez praskę czosnku. Usmażoną cebulkę z czosnkiem dopraw przyprawami i dodaj do zupy. Tak gotową diabelsko ostrą zupę gotuj jeszcze przez 20 minut. Polecam podawanie zupy na grzance z odrobiną startego żółtego sera.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *