Dżem w roli głównej – przepisy

Jesień w tym roku ma smak cytrusów! Wszystko za sprawą nowych dżemów od Łowicza. Marka ponownie zaskakuje i w limitowanej kolekcji proponuje nam aż trzy pełne słońca smaki. Produkty przyprawią Cię  o prawdziwy, pomarańczowy zawrót głooowy! Soczysty smak tego owocu został zestawiony z trzema innymi, pysznymi cytrusami – mandarynką, grejpfrutem i cytryną. Wszystko to tworzy unikalne na rynku połączenia, które stanowią prawdziwą cytrusową eksplozję. Nowe dżemy od Łowicza rozpromienią swoim słonecznym smakiem jesienne dni. Spróbuj wszystkich i wybierz swój ulubiony!

3 sposoby, by cieszyć się słońcem każdego dnia

Zacznij dzień od słonecznego śniadania!

Pożywne śniadanie to podstawa udanego startu w nowy dzień. Połącz produkty zbożowe – np. pełnoziarniste płatki lub razowe pieczywo z nowymi cytrusowymi dżemami Łowicz. Zboża dostarczą porcji naturalnej energii, a smak soczystych cytrusów sprawi, że Twój dzień zacznie się naprawdę słooonecznie.

Wyjdź z domu!

Rodzinny spacer po lesie, wycieczka rowerowa ze znajomymi albo moment z książką na ławce w parku – każda chwila na świeżym powietrzu jest cenna. Zwłaszcza, że jesienią jest pięknie! Cieszmy oczy wspaniałymi kolorami liści, wystawiajmy twarz do słonecznych promieni i dzielmy się pozytywną energią.

Bądź aktywny!

Pogoda akurat nie sprzyja aktywności na świeżym powietrzu? Nic nie szkodzi! Są inne możliwości, np. basen czy zajęcia fitness. Ruszać można się także w domu. Wystarczy włączyć ulubioną muzykę i zatańczyć w jej rytm. Każda forma ruchu to sposób na dobrą kondycję, samopoczucie i słoneczny nastrój!

3 nowe dżemy od Łowicza. Wyjątkowo słoooneczna propozycja na jesień!

Nowe dżemy Łowicz to doskonała propozycja na smakowanie cytrusów przez cały dzień. Są znakomite nie tylko na kanapki, ale też do naleśników, croissantów, tostów czy jako dodatek do porannej miski płatków. Urozmaicą
i wzbogacą smak słodkich ciast oraz wypieków. Wystarczy odrobina wyobraźni, by przekonać się, jak wiele kulinarnych możliwości oferują pełne słońca smaki od Łowicza.

Dżem Łowicz pomarańcza i cytryna – pokochają go wszyscy miłośnicy cytrusowych smaków. Słoneczna pomarańcza idealnie równoważy w nim kwaskowatą cytrynę.

Dżem Łowicz mandarynka i pomarańcza – to prawdziwy smak słońca! Zestawienie mandarynki z dojrzała, soczystą pomarańczą, stworzone specjalnie z myślą o kochających słooodycz.

Dżem Łowicz grejpfrut i pomarańcza – to idealnie zrównoważony smak dojrzałych w słońcu cytrusów. Lekka goryczka grejpfruta została w nim połączona z soczystą pomarańczą. Docenią go wszyscy wielbiciele wyrazistych doznań smakowych.

Spróbuj wszystkich i wybierz swój ulubiony !

Przepisy na potrawy z wykorzystaniem dżemów cytrusowych Łowicz

Dyniowo-cynamonowe gofry z kremowym serkiem i dżemem

Składniki 6 sztuk:

• szklanka mąki pszennej

• łyżeczka cynamonu

• 1/4 łyżeczki sody

• 3 kopiaste łyżki pure z dyni

• 2 łyżki dżemu Łowicz pomarańcza i mandarynka

• 2 łyżki kefiru

• jajko

• odrobina oleju rzepakowego do natłuszczenia gofrownicy

Dodatkowo:

• 6 łyżek dżemu Łowicz pomarańcza i mandarynka

• 6 łyżeczek kremowego twarożku naturalnego

• opcjonalnie maliny i listki mięty

Wykonanie:

Składniki na gofry zmiksuj na gładką masę.

Do nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy nałóż po dużej łyżce masy i piecz gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu).

Na gotowe gofry nałóż po łyżeczce serka i łyżce dżemu Łowicz pomarańcza i mandarynka.

Możesz udekorować gofry dodatkowo malinami i listkami mięty.

 

Zapiekany ryż waniliowy z dżemem cytrusowym Łowicz

Składniki (4 porcje):

• 1 słoik (280 g.) dżemu Łowicz pomarańcza i cytryna

• 1 szklanka sypkiego ryżu

• 2 szklanki mleka

• 200 ml. śmietanki 30%

• 2 łyżeczki masła

• pół laski wanilii

• opcjonalnie 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i zeskrob nasionka. Nasionka oraz wydrążoną laskę wanilii wrzuć do mleka. Mleko zagotuj w garnku razem z łyżeczką masła i wsyp ryż. Pomieszaj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko (mieszaj od czasu do czasu).

Do garnka z ryżem wlej śmietankę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania wysmarowanego łyżeczką masła.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj przez 45 minut.

Waniliowy ryż podawaj na ciepło z dżemem Łowicz pomarańcza i cytryna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *