Faszerowane papryki z orientalnym farszem
Czas czytania:1 min

Faszerowane papryki z orientalnym farszem

0 0

Jesiennym przysmakiem, którego nie powinno zabraknąć w naszych potrawach są papryki. Zawierają one mnóstwo witamin i co najważniejsze zwiększają odporność organizmu. Idealnie pasują do rozgrzewających, sycących oraz pełnych przypraw dań, które królują w jesiennym menu. Papryki podawane są na różne sposoby: gotowane, zapiekane, surowe lub marynowane. Jednak wielu z nas uwielbia, kiedy są wypełnione pysznym farszem

Wegetariańskie faszerowane papryki z cieciorką i kaszą jaglaną

Składniki

  • ½ opakowania cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 500 g pomidorów krojonych w kartonie
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • ½ opakowania startego parmezanu
  • garść świeżych listków bazylii
  • szczypta papryki chili
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni podduszamy pokrojoną w piórka cebulę z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek oraz wlewamy pomidory w kartonie. Całość dusimy około 8 minut na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną i odcedzamy cieciorkę. Kolejno do sosu na patelni dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, paprykę wędzoną, chili, bazylię, sól oraz pieprz. Zawartość dokładnie mieszamy, dorzucamy ciecierzycę oraz kaszę jaglaną i gotujemy około 10 minut. Następnie myjemy papryki, odcinamy od nich „wieczka” oraz oczyszczamy je z gniazd i pestek, tak aby środek był czysty. Do wydrążonych papryk wkładamy farsz z patelni, czubek posypujemy parmezanem i przykrywamy odciętą częścią. Faszerowane papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 180 C przez ok. 20 minut.

 

Czerwone papryki faszerowane pastą z bakłażana z indykiem

Składniki:

  • ½ opakowania pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)
  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 filet z indyka
  • 2 plastry żółtego sera
  • 6 suszonych pomidorów
  • garść zielonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • świeżo mielony pieprz oraz sól
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Indyka kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Następnie smażymy go na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, cebuli i czosnku przeciśniętego przez praskę. Czerwone papryki wydrążamy i smarujemy je od środka grubą warstwą pasty z bakłażana, wkładamy do nich suszone pomidory, indyka wraz z cebulą z patelni, pokrojoną pietruszkę i garść zielonych oliwek. Na wierzchu układamy po kawałku żółtego sera i zamykamy papryki. Następnie wkładamy je do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku w 180 C przez około 30 minut.
Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Jesienne kolory w stylizacjach
Next post Jak interpretować wyniki cytologii?