Fritatta z patelni – pomysł na szybkie i łatwe danie z wykorzystaniem brukselki!
Czas czytania:1 min

Fritatta z patelni – pomysł na szybkie i łatwe danie z wykorzystaniem brukselki!

0 0

Mała, zielona i pyszna. To właśnie… brukselka! Młodsza kuzynka kapusty kryje w sobie więcej, niż ktoś mógłby przypuszczać. Zaliczana do tzw. warzyw młodości, zawiera silne przeciwutleniacze wspierające funkcje obronne organizmu. Dodatkowo jest źródłem witaminy C – zaledwie 150 g brukselki wystarczy, aby pokryć całościowe, dzienne zapotrzebowanie na ten składnik! Sięgnijmy więc po pyszne i pełne zdrowych właściwości brukselki, wykorzystując je w ulubionych daniach. A już dziś, proponujemy spróbować przepis na Fritattę wprost z patelni, czyli brukselki i groszek w roli głównej!

Fritatta z patelni, czyli brukselki z groszkiem pod serową pierzynką

Składniki:

– 200 g świeżych brukselek

– 100 g surowego groszku (może być mrożony)

– 6 jajek

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 3 łyżki masła

– 150 g sera Aldamer MSM Mońki

– sól, pieprz do smaku
Wykonanie:

Brukselki dokładnie umyć, oderwać zewnętrzne listki, odciąć twarde końcówki i ugotować. Groszek opłukać, osuszyć i podgotować na parze (lub w wodzie) na półtwardo. Na dużej patelni zeszklić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ugotowane brukselki wraz z groszkiem i chwilę razem smażyć. Jajka roztrzepać i dodać przyprawy. Wylać na patelnię przykrywając warzywa i smażyć, aż zacznie ścinać się po brzegach. Fritattę posypać serem startym na grubych oczkach i poczekać, aż lekko stopnieje. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C i wstawić omlet na ok. 12 min do podpieczenia i stopienia sera.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Jak wybrać najlepszy prezent? Jak wybrać najlepszy prezent?
Next post BLUZKA W PASKI. TREND 2017