Greckie wrapy z wolno pieczoną wieprzowiną gyros, fetą i pomidorami

Popularny wrap to zawinięty placek z nadzieniem w środku. Farszem najczęściej jest mięso, ser czy tofu z dodatkiem świeżych warzyw i sosu – na przykład Sosu Ogórkowego Roleski, który scali wszystkie składniki i nada im odpowiedniej wyrazistości

Ogromnym atutem wrapów jest to, że taki posiłek można zgrillować i zjeść zarówno w domu lub zabrać na wynos. Wrapy idealnie sprawdzą się jako przekąski na imprezy, ale także jako drugie śniadanie. Jeśli chodzi o ich wykonanie, to możemy puścić wodze fantazji i sami wymyślić farsz. Jednak jeśli szukamy nowych i ciekawych smaków, warto wypróbować przepisu na greckie wrapy z wolno pieczoną wieprzowiną gyros, fetą i pomidorami. To doskonałe połączenie mięsa ze świeżymi warzywami oraz serem feta. Idealnym uzupełnieniem posiłku będzie Sos Ogórkowy Roleski, który tworzy relish z ogórków konserwowych i kremowy majonez z dodatkiem musztardy. Został on wyprodukowany na bazie przepisu prosto z San Francisco, przy okazji będąc wolnym od glutenu, glutaminianu sodu, konserwantów czy GMO. Miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej na pewno będą zachwyceni. Warto dodać, że Sos Ogórkowy od Roleski perfekcyjnie łączy się ze smażonym lub grillowanym mięsem, tortillą, a nawet niedzielnymi plackami ziemniaczanymi.

Greckie wrapy z wolno pieczoną wieprzowiną gyros, fetą i pomidorami

Składniki ( 8-10 porcji) :

Wieprzowina gyros:

  • 1 łopatka wieprzowa
  • 5 ząbków czosnku
  • po 3 łyżeczki: nasion kopru włoskiego, słodkiej papryki, tymianku, kuminu, soli i pieprzu
  • 4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 250 ml bulionu warzywnego/ drobiowego
  • kilka sztuk tortilli pszennych
  • ser feta
  • kilka zielonych ogórków, pokrojonych w kostkę
  • kilka pomidorów malinowych, pokrojonych w kostkę
  • 2 cebule, posiekane w krążki◦ greckie oliwki
  • Sos Street Food Ogórkowy Roleski
  • posiekana natka pietruszki i mięta

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzewamy do 240 st. C.

2. Skórę na łopatce nacinamy w kratkę.

3. Czosnek i przyprawy rozcieramy w moździerzu, dodajemy oliwę i ucieramy na pastę. Nacieramy nią wieprzowinę i przekładamy do naczynia żaroodpornego, skórą do góry.

4. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. Wyciągamy z piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 120 st. C.

5. Do naczynia wlewamy bulion, zakrywamy folią. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 12 h.

6. Po wyjęciu z piekarnika zdejmujemy folię (mięso powinno być miękkie i delikatne) i za pomocą dwóch widelców “szarpiemy” mięso.

Sposób podania:

1.Tortille podpiekamy na suchej patelni, przekładamy na talerz i smarujemy Sosem Street Food Ogórkowym.

2. Na wierzch układamy wieprzowinę gyros, pomidory, ogórek, krążki cebulki, oliwy.

3.Posypujemy z wierzchu ziołami i pokruszoną fetą.

4.Zawijamy jak naleśnika lub składamy na ćwiartki. Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *