Herbaciane koktajle na lepszą odporność!

Kolorowe liście zdobiące coraz większą liczbę drzew zwiastują zbliżającą się jesień. Poranki są zdecydowanie chłodniejsze i ciemniejsze, a deszcz coraz częściej pojawia się za naszymi oknami. To trudny okres dla naszego organizmu. Chcąc go wspomóc i zadbać o swoją odporność, warto przygotować odżywcze koktajle herbaciane według przepisów ekspertów marki Akbar

Przyczyną gorszego samopoczucia jesienią jest nie tylko mniejsza ekspozycja organizmu na światło słoneczne oraz częstsze zmiany pogody. Jednym z powodów jest także nagła zmiana naszej diety. Po okresie bogatym w świeże warzywa i owoce zaczynamy jeść mniej witamin, spożywając więcej tłuszczy. Taki sposób odżywiania, w połączniu z mniejszą ilością czasu spędzanego na świeżym powietrzu, może powodować gorsze samopoczucie i obniżać naszą odporność. Pijąc każdego dnia chociaż jeden koktajl herbaciany przygotowany wg. poniższych przepisów, zwiększymy ilość dostarczanych sobie witamin i wspomożemy nasz organizm.

Koktajl na odporność

Aronia to prawdziwa bomba witaminowa! Jest bogata w witaminy C, B oraz E, a dodatkowo posiada znaczne ilości błonnika, karotenu i manganu. Pozwoli zwiększyć odporność naszego organizmu chroniąc go przed infekcjami. Poniżej przepis na koktajl z tym cudownym owocem.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • ½ szklanki aronii
  • Łyżka miodu wielokwiatowego
  • Gałązka mięty do ozdoby

Przygotowanie:

W szklance przygotuj mocny napar z herbaty. Dodaj aronię i łyżkę miodu. Wszystko dokładnie zblenduj. Podawaj w szerokich szklankach z listkami mięty.

Koktajl witaminowy

Na sklepowych półkach coraz częściej pojawia się jarmuż. To niepozorne warzywo przypominające sałatę jest bogate w witaminy i składniki odżywcze. Jako doskonałe źródło białka, błonnika i składników mineralnych dobrze sprawdzi się w trakcie wrześniowych zmian pogodowych. Chcąc pozbawić go gorzkiego posmaku można umyte liście zamrozić.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Garść jarmużu
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 banan

Przygotowanie:

Jarmuż i seler naciowy dokładnie myjemy. Herbatę parzymy i przelewamy do blendera. Dodajemy warzywa i banana. Wszystko razem blendujemy.

Herbata rozgrzewająca

Rozgrzewających dodatków do herbaty nie brakuje. Wśród licznych propozycji znajdują się między innymi miód lipowy, imbir, sok malinowy, cynamon czy goździki. Składniki te można dowolnie komponować, kierując się własnymi upodobaniami kulinarnymi. Poniżej przepis na herbatę z miodem i imbirem.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Łyżka miodu lipowego
  • Kawałek korzenia imbiru
  • Plasterek

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez 3-5 minut. Od razu dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę imbir. Kiedy będzie już ciepła (nie gorąca) dodajemy miód i plasterek cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *