Herbata na słodko bez cukru

Niewiele jest dietetycznych przykazań, co do których zgadza się zdecydowana większość ekspertów. Nawet znane nam od dziecka składniki są wciąż przedmiotem dyskusji i naukowych badań. Jednak co do cukru niemal wszyscy jesteśmy zgodni – należy go unikać. Biorąc pod uwagę, że kryje się on w bardzo wielu spożywanych przez nas codziennie produktach, na początek najlepiej wyeliminować ze swojej diety cukier, który dodajemy do potraw i napojów samodzielnie. A jeśli nie wyobrażamy sobie herbaty bez cukru? I na to są sposoby!

Klasyczna słodka herbata na zimno

Lato dobiega końca, ale apetyt na orzeźwiającą, mrożoną herbatę pozostaje. Przyrządzamy jej zwykle duże ilości, a potem pijemy szklankę za szklanką. Jak sprawić, by była zdrowsza, nie tracąc przy tym jej klasycznego smaku? Z pomocą przychodzi stevia. Ten naturalny, roślinny słodzik kupić można w formie zarówno przypominającej cukier, jak i w tabletkach czy syropie. Podpowiadamy, jak z jego pomocą odtworzyć smak iced tea z tymiankiem i cytryną.

Składniki:

  •  3 torebki herbaty English Breakfast, np. marki Ahmad Tea London
  • Laska cynamonu
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Sok i skórka z 2-3 cytryn
  • 6 szklanek wody
  • Łyżeczka stevii

Przygotowanie:

Do garnuszka wlej wodę, a następnie na wolnym ogniu gotuj w niej tymianek, cynamon, sok i skórkę z cytryny. Zdejmij z ognia, gdy napar zacznie się gotować.   Dodaj torebki herbaty oraz stevię i odstaw na 15 minut. Wyjmij z naparu herbatę i odstaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze. Przecedź całość przez drobne sitko lub gazę. Gotowy napój przechowuj w lodówce. Podawaj z lodem i plastrami cytryny. Smacznego!

Rozkoszna chai latte

Tym korzennym naparem na bazie herbaty, przypraw i mleka zazwyczaj rozkoszujemy się poza domem, gdyż jego przygotowanie wydaje się kłopotliwe i czasochłonne. Faktycznie, aby sporządzić chai latte potrzeba kwadransa lub dwóch, ale po rozlaniu do szklanek zniknie w mgnieniu oka. Przyrządzając chai latte samodzielnie możemy mieć też pewność, że wykorzystujemy naturalne składniki, a rafinowany cukier zastąpi nam odrobina miodu.

Składniki:

  • 4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego (najlepiej sprawdzi się migdałowe)
  • Laska cynamonu
  • Strączek wanilii
  • Kilka goździków
  • Kopiasta łyżka startego lub pokrojonego w plasterki świeżego imbiru
  • Łyżeczka kardamonu
  • 1,5 łyżki liściastej, czarnej herbaty. Najlepiej sprawdzi się Ceylon Tea, np. marki Ahmad Tea London
  • Miód – od kilku łyżek do 50 ml, w zależności od potrzeb
  • Gałka muszkatołowa do przybrania

Przygotowanie:

W średniej wielkości garnuszku podgrzej mleko, aż zacznie lekko bulgotać. Dodaj wszystkie składniki prócz gałki muszkatołowej i gotuj przez minutę. Następnie zdejmij z ognia i odstaw na 20 minut, aż mleko przejdzie aromatem przypraw. Odcedź napar do czajniczka lub innego wygodnego naczynia. Warto dokładnie odcisnąć na sitku wszystkie składniki. Chai latte podawać możesz zarówno na ciepło, jak i na zimno. W obu przypadkach gotowy napar oprószamy gałką muszkatołową tuż przed podaniem. Smacznego!

Słodka herbata na zielono

Agawa to popularna zarówno w Północnej, jak i Południowej Ameryce roślina, wykorzystywana między innymi do produkcji znanej na całym świecie tequili. Zanim syrop z agawy stanie się wyskokowym trunkiem, stanowi dobrą alternatywę dla cukru. Korzystają z niego zwłaszcza weganie, którzy szukają zastępnika dla miodu. Dostępne w sklepach syropy z agawy różnią się konsystencją i kolorem, warto jednak pamiętać, że każdy z nich jest dużo słodszy od cukru.

Składniki:

  •  3 torebki cytrynowej, zielonej herbaty, np. Lemon Vitality Ahmad Tea London
  • Pół szklanki liści świeżej mięty
  • 1-2 łyżki syropu z agawy
  • 4 szklanki wrzątku
  • Trawa cytrynowa do przybrania

Przygotowanie:

W niedużym garnku połącz wodę, herbatę, liście mięty i syrop z agawy. Zacznij od jednej łyżki syropu i oceń, czy potrzebujesz go więcej. Gotuj przez ok. 5 minut, po czym wyjmij herbatę i odstaw napar do ostygnięcia. Najlepiej smakuje podany na lodzie. Dla chętnych: Tak przygotowana zielona herbata lubi dodatek alkoholu, np. rumu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *