Herbata z pigwą – źródło odporności

Nagły spadek temperatury, deszcz i zimny wiatr mogą być przyczyną pierwszych, jesiennych przeziębień. Kiedy zaczynamy czuć się gorzej, szukamy wsparcia w lekarstwach i suplementach, które zgodnie z zapewnieniami producentów, mają szybko przywrócić nam zdrowie. Warto jednak zawczasu zatroszczyć się o organizm i wspomóc go naturalnymi witaminami, pochodzącymi z owoców

Szukając naturalnych składników odżywczych, warto zwrócić uwagę na pigwę. Ten niedoceniany owoc to skarbnica wielu witamin i mikroelementów. Szczególnie tych, które są odpowiedzialne za wspieranie pracy układu odpornościowego. Warto więc przygotować ciepłą herbatę z dodatkiem pigwy i innych naturalnych antybiotyków, jak np. miód, które uchronią nas przed jesiennym przeziębieniem.

Herbata z pigwą, miodem i cynamonem

Pigwa to owoc wyglądający jak małe jabłko. Ma twardy i kwaśny miąższ, co pewnie jest powodem jej małej popularności. Można jednak z powodzeniem dodać ją do herbaty zamiast cytryny.

Składniki:

  •  Herbata Akbar Pure Ceylon
  • 3 plasterki pigwy
  • Laska cynamonu
  • Łyżka miodu gryczanego

Przygotowanie:

W garnku gotujemy wodę z cynamonem. Zalewamy nią herbatę i parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pigwę i miód.

Herbata z syropem z pigwy

Z pigwy można przygotować wiele pysznych przetworów. Jednym z nich jest syrop pigwowy, który dodany do herbaty będzie stanowić bombę witaminową.

Składniki na syrop:

  •  Owoce pigwy
  • Cukier

Przygotowanie:

Pigwę dokładnie myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plasterki i układamy warstwami w słoiku. Każdą warstwę przesypujemy cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa dni, ale co jakiś czas mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie możemy już korzystać z syropu. Wystarczy dodać jego łyżeczkę do zaparzonej herbaty Akbar Pure Ceylon.

Herbata z pigwą i chili

Kapsaicyna, która jest zawarta w papryczce chili, doskonale rozgrzewa organizm, co przydaje się zmarzluchom. Warto więc dodać odrobinę jej nasion do herbaty.

Składniki:

  •  Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Plasterek pigwy
  • Kilka nasion papryczki chili
  • Miód lub brązowy cukier do osłodzenia herbaty

Przygotowanie:

W garnku gotujemy wodę z nasionami papryczki chili. Zalewamy nią herbatę i parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pigwę i dosładzamy do smaku miodem lub cukrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *