Hot-dog na kilka sposobów

Podłużna nacięta bułka, gorąca parówka i sos. Hot dog to wyjątkowo proste danie, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Powstał w Niemczech, popularność zyskał w Stanach Zjednoczonych, a już 4 lipca obchodzi swoje międzynarodowe święto. I choć nie jest bardzo wybitnym posiłkiem, to mimo prostej receptury, do dziś powstaje mnóstwo wariacji na jego temat

Na wiele sposobów

Klasyczny hot-dog to pyszna przekąska, która zrobiła furorę na całym świecie. Można konsumować go na wiele sposobów. Przykładowo w Tajlandii zjemy tzw. corn dog, czyli parówkę w cieście kukurydzianym, w Kalifornii danger doga, czyli kiełbasę zawiniętą w bekon z dodatkiem grillowanej cebuli i sosu chili con carne, a we Francji spotkamy się z bagietką, zapiekaną z serem, podaną z sosem grzybowym. Wszyscy fani eksperymentów mogą spróbować doprawiać hot-dogi w nieco inny, oryginalny sosów. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie ich z sosem paprykowym lub pastą guacamole i kwaśną śmietaną.

Pikantny hot-dog

Składniki:

  • 1 podłużna bułka
  • 1 parówka Hot dog z kurczaka marki Konspol
  • 1 świeży pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • papryczki jalapeno
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 czerwona cebula
  • sos paprykowo-pomidorowy

Składniki na sos:

  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • pół szklanki śmietany 30%,
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • sól, pieprz,
  • pół papryczki chili

Przygotowanie sosu:

Cebulę myjemy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle z olejem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Całość doprawiamy solą, słodką papryką, octem i posiekaną papryczką chili. Warzywa dusimy pod przykryciem około 10 minut. Sos zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, miksujemy i ponownie gotujemy.

Przygotowanie hot doga:

Bułkę nacinamy do połowy i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. W tym samym czasie we wrzącej wodzie gotujemy parówkę. Bułkę wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do niej parówkę. Paprykę kroimy w paski, pomidora i ogórka w plasterki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wkładamy do bułki. Następnie dorzucamy połówki papryczek jalapeno i polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Hot dog z pastą guacamole

Składniki:

  • 1 podłużna bułka
  • 1 parówka Hot dog z kurczaka marki Konspol
  • 1 ogórek konserwowy
  • cebula
  • pasta avocado
  • kwaśna śmietana
  • przecier pomidorowy

Składniki na pastę guacamole:

  • 1 avocado
  • 1 limonka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 małe pomidory
  • kilka listków świeżej kolendry
  • sól

Przygotowanie pasty:

Avocado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i rozgniatamy widelcem. Masę skrapiamy sokiem z limonki, by nie sczerniała. Papryczkę kroimy na małe kawałki, pomidory w kostkę, cebulę i kolendrę siekamy na drobno. Całość dodajemy do pasty z avocado, mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Przygotowanie hot-doga:

Bułkę przecinamy wzdłuż i podgrzewamy w piekarniku. Ciepła bułka jest smaczniejsza i bardziej miękka. Parówkę gotujemy i wkładamy do środka bułki. Ogórki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Bułkę smarujemy przecierem pomidorowym, wykładamy warzywami i wkładamy do niej ugotowaną parówkę. Tak przygotowanego hot-doga smarujemy pastą z avocado i dekorujemy kwaśną śmietaną.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *