Idealne przekąski na sylwestrową domówkę

Sylwester coraz bliżej, a Ty nie wiesz co przygotować by zaskoczyć swoich znajomych? Sprawdź nasze propozycje na gruzińskie przekąski, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających gości!

Kuchnia gruzińska jest smaczna, różnorodna i aromatyczna. Zachwyca swoją prostotą i niecodziennym połączeniem smaków. W Gruzji kuchnia zajmuje szczególne miejsce w tradycji. Doceniana przez turystów z całego świata, jest coraz bardziej popularna również w Polsce. Noworoczna supra w Gruzji to przepych w najlepszym wydaniu – uginający się stół od pysznego jedzenia i wina. Oto nasze trzy propozycje na Sylwestra w gruzińskim stylu!

 

Badridżani – bakłażany z pastą z orzechów włoskich

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 200 gramów orzechów np. włoskich
  • Papryczka chilli
  • Kolendra
  • Owoce granatu
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • Olej
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Umyj bakłażany i przekrój wzdłuż na półcentymetrowe plastry. Oprósz solą i zostaw na 15 minut. Po odczekaniu plastry wyłóż  na blaszki z papierem do pieczenia i posmaruj je oliwą. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut. W międzyczasie orzechy wraz z czosnkiem, papryczką i wodą zmiksuj na pastę. Dopraw do smaku octem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Na końcu dodaj posiekaną kolendrę. Jak bakłażany przestygną na każdym plastrze rozsmaruj cienką warstwę pasty i zawiń w rulonik. Udekoruj pestkami granatu i/lub kolendrą. Podaj schłodzone wraz z gruzińskim Marani Mukuzani.

Tolma – gołąbki z liści winogron z mięsnym farszem

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowo-wieprzowego
  • 3 duże cebule
  • 50 g suszonego lub świeżego estragonu
  • Natka pietruszki
  • Młode liście winogron
  • Pół szklanki ryżu
  • 2 małe jogurty naturalne
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój na drobne kawałki. Następnie posiekaj natkę pietruszki i wraz z cebulą i estragonem dodaj do mięsa. Ryż zalej połową szklanki zimnej wody i gotuj przez 6 minut. Ugotowany ryż wymieszaj z farszem mięsnym. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Młode liście winogron umyj pod bieżącą wodą i zalej wrzątkiem. Pozostaw na 30 minut (liście konserwowe wystarczy jednie przemyć). Na każdym liściu połóż kulkę farszu. Następnie zwiń w kopertę jak tradycyjne gołąbki. Tak przygotowane ułóż w garnku, zalej wodą i gotuj przez 30 minut. W międzyczasie lekko ubij jogurt, dodaj czosnek i dokładnie wymieszaj. Gdy gołąbki będą gotowe polej sosem i podaj razem z czerwonym Marani Saperavi.

Gozinaki – prażone orzechy z miodem

Bowl of cut homemade kozinaki made from sunflower seeds and pumpkin seeds in a sugar caramel on wooden background

Składniki:

  • 500 g orzechów włoskich
  • 500 ml miodu
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Orzechy oczyść ze skórek, posiekaj i upraż na patelni. Miód wlej do garnka i na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszaj. Jeśli pojawi się piana pozostaw chwilę na ogniu a potem odstaw. Czynność powtórz trzy razy. Do zgęstniałego miodu dosyp orzechy i energicznie wymieszaj. Dodaj cukier puder i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Drewnianą deskę zwilż zimną wodą, wyłóż masę i rozprowadź wałkiem na grubość 4 mm. Gdy masa lekko zastygnie pokrój w romby lub kwadraty i odstaw do wysuszenia. Gozinaki najlepiej smakują z Satrapezo Icewine Rkatsiteli marki Marani.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *