Jak ugotować makaron al dente?

Jak ugotować makaron al dente?

0 0

Prawdziwe włoskie spaghetti można rozpoznać po niedogotowanym makaronie tzw. al dente. Taki makaron najlepiej komponuje się z pomidorowym sosem. Zajrzyjmy do włoskiej kuchni i sprawdźmy jak się go przygotowuje

Spaghetti to bardzo kaloryczne danie, ale wystarczy zamienić zwykły makaron na ten pełnoziarnisty, by włoskie danie stało się bardziej dietetyczne i mogły sobie na niego pozwolić osoby odchudzające się.

Podstawą tradycyjnego spaghetti jest specjalnie ugotowany makaron. W żadnym wypadku nie może być miękki i kleić się do sztućców. Makaron al dente musi być twardawy, sprężysty i nie może się sklejać. Takie nitki gotuje się nie dłużej niż 10 minut, w zależności od wielkości makaronu.

Jak przygotować makaron al dente?

Makaron wrzucamy na wrzącą wodę, lekko osoloną. Gotujemy bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywierał do ścianek i dna garnka. Tuż przed końcem gotowania wlewamy kroplę oliwy – dzięki temu makaron się nie sklei. Makaron odcedzamy wylewając wodę, hartujemy zimną i jest już gotowy.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post W świecie protein
Next post Wok – smacznie i zdrowo