Jesienne sałatki na stół
Czas czytania:2 min

Jesienne sałatki na stół

0 0

Świeże sałatki przygotowane z jesiennych warzyw i owoców to prawdziwy zastrzyk energii i najlepszych składników odżywczych. To też świetna alternatywa dla zabieganych osób, które lubią smaczne dania, ale jednocześnie nie chcą w nieskończoność stać w kuchni. Które warzywa wybrać i z czym łączyć by uzyskać pełne wyśmienitego smaku kolorowe dzieło?

Sałatka brokułowa z bekonem i pekanami

Kilogram brokułów

Ok. 4-5 plasterków cienko pokrojonego bekonu

½ szklanki posiekanych, prażonych pekanów

½ szklanki suszonych wiśni lub żurawiny

4 posiekane szalotki

½ szklanki śmietanki

1 rozgnieciona główka czosnku

1 łyżeczka musztary Dijon

2 łyżeczki oliwy extra virgin Olivari

2 łyżeczki octu jabłkowego

1 łyżka miodu

Sól i pieprz – wg. uznania

Wykonanie:

W osolonym wrzątku gotujemy różyczki brokułów (ok.10 min). Osobno na patelni podsmażamy plastry boczku aby się mocno przyrumieniły. Gdy brokuły przestygną dodajemy je do miski i kolejno dorzucamy posiekane pekany, żurawinę lub wiśnie, szalotkę i pokrojony boczek. W małej misce przygotowujemy dressing – ocet jabłkowy, musztardę, miód i oliwę łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy. W osobnym naczyniu można podać sos czosnkowy, który uzyskamy dzięki połączeniu czosnku ze śmietanką i delikatnemu doprawieniu solą i pieprzem.

Pieczony kalafior z orzechami laskowymi

Składniki:

Średni kalafior, podzielony na różyczki

5 łyżek oliwy Olivari (extra virgin)

⅓ szklanki orzechów laskowych

½ szklanki posiekanej kolendry

⅓ szklanki nasion granata

2 łyżeczki miodu

1 łyżeczka soku cytrynowego

Sól, pieprz – wg. uznania

Wykonanie:

Miód mieszamy z sokiem cytrynowym i oliwą do uzyskania jednolitej konsystencji. W otrzymanej mieszance obtaczany kalafiora i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zostawiamy na ok.20 minut. Po tym czasie wyjmujemy kalafiora i po przestygnięciu dzielimy na 4 porcje. Danie ozdabiamy nasionami granata, orzechami i siekaną kolendrą. Doprawiamy pieprzem i solą. Sałatka świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Sałatka z dynią

Składniki:

szklanka upieczonej dyni

szklanka upieczonej cukinii

2 garści rukoli lub roszponki

pół czerwonej cebuli

5 plastrów szynki parmeńskiej

4 łyżki oliwy

sok z połowy cytryny

sól, papryka ostra, zioła prowansalskie

Wykonanie:

Obieramy dynię i cukinię, kroimy kostkę, rozkładamy na blasze, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Upieczone kawałki dyni i cukinii mieszamy z sałatą, posiekaną cebulą i porwaną szynką. Do oliwy dodajemy przyprawy i sok z cytryny i zalewamy powstałym sosem sałatkę.

Sałatka z gruszką i kurczakiem

Składniki:

gruszki 130 g

szpinak 25 g

pierś z kurczaka 200 g

camembert 120 g

chleb tostowy 100 g

miód 20 g

ocet z białego wina 15 ml

oliwa 45 ml

sól

pieprz

Wykonanie:

Filet z kurczaka kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju. Na talerzu układamy umyty i osuszony szpinak. Na szpinaku układamy wystudzonego kurczaka, obraną i pokrojoną gruszkę, ser pleśniowy. Na patelni smażymy grzanki. Wszystkie składniki sosu mieszamy na gładki sos. Polewamy sałatkę. Grzanki układamy tuż przed podaniem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Makijaż krok po kroku
Next post Brokuł z pierożkiem w sałatce