Karnawałowe szaleństwo na talerzu – przepisy na 3 sprawdzone przekąski

Rozpoczął się Karnawał. A w związku z tym na naszych talerzach zaczęły gościć pączki, chrusty, a także inne karnawałowe przekąski. Dlatego w załącznikach pozwoliłam sobie przesłać przepisy na 3 karnawałowe “pewniaki”: pączki, chrust, wrapy

PRZEPISY NA KARNAWAŁ

  1. PĄCZKI

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka (pojemność 250 ml)
  • Szczypta soli
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • Cukier waniliowy
  • Sól
  • Ok.40 dkg marmolady np. różanej
  • Olej lub smalec do smażenia
  • Cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE

Do podgrzanego mleka (ma być dość ciepłe, ale nie gorące), dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na około 15 minut do czasu aż drożdże porządnie się spienią. W międzyczasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę (około 10 – 15 minut ucierania). Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ubite jajka i wymieszać. Następnie dokładnie wyrobić ciasto (ręką przez około 15 – 20 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez 10 – 15 minut, ale na najmniejszych obrotach). Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 – 3 łyżki ciepłego mleka. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki. Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagnieść lub zmiksować ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (np. blisko źródła ciepła, bez przeciągów) na około 1 lub 1 i 1/2 godziny, do czasu aż ciasto znacznie zwiększy objętość (najlepiej rośnie w dużych i szerokich miskach). Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypać mąką, wyłożyć ciasto i powygniatać przez około 2 – 3 minuty pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczyć na niezbyt duży placek (o wymiarach około 25 x 30 cm i na wysokość około 2 cm), ostrą szklanką o średnicy około 6,5 cm wycinać kółka. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozpłaszczyć i powycinać resztę krążków. Krążki rozłożyć równomiernie na stolnicy, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 – 45 minut do wyrośnięcia.

Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę. Jeśli pączki będziemy nadziewać po usmażeniu, przekładamy marmoladę do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę. Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej (najlepiej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni. Przygotować 3 talerze wyłożone ręcznikami papierowymi oraz łyżkę cedzakową. Zrobić też lukier: do miski wsypać cukier puder i dodać 1 łyżkę wody, wymieszać, dodać jeszcze więcej wody (stopniowo) aż lukier będzie odpowiednio gęsty. Do lukru można dodać też smażoną skórkę pomarańczową. Wyrośnięte pączki wkładać na odpowiednio nagrzany olej (smażymy partiami, po około 5 pączków jednocześnie) i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe. Podczas smażenia regulować temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się i nie obniżała. Paczki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Smażyć następne pączki jak poprzednio. Po usmażeniu wylać ostudzony olej, nie będzie już potrzebny. Pączki ostudzić i nadziewać marmoladą wciskając głęboko końcówkę szprycy i wyciskając pożądaną ilość nadzienia. Pączki maczać w lukrze (gdy będą jeszcze ciepłe – wówczas lukier ładnie się rozprowadzi) i posypać skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem (gdy pączki będą ostudzone). 

  1. CHRUST / FAWORKI

SKŁADNIKI

  • 5 żółtek
  • Ok. 1,5 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1 łyżka spirytusu
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder z wanilią do posypanie

PRZYGOTOWANIE

Na stolnicę wsypać mąkę, zrobić w środku dołek i wbijać po jednym żółtku, mieszając czubkiem noża. Wlać spirytus i wyrobić dość twarde ale elastyczne ciasto: gdy jest zbyt miękkie dosypać trochę mąki gdy jest zbyt twarde dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Po wyrobieniu wybić wałkiem, aż na powierzchni będą tworzyć się maleńkie pęcherzyki powietrza. W tym czasie rozgrzać mocno olej na głębokiej patelni. Odcinać po niewielkim kawałku ciasto, bardzo cienki rozwałkować. Nożem wyciąć paski a z nich prostokąty, jednak mniejsze niż średnica patelni. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przez które należy przełożyć jeden koniec ciasta. Do rozgrzanego oleju wkładać po kilka faworków i smażyć na złoty kolor przez około 30 do 60 sekund. Faworki układać na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

  1. WRAPY

SKŁADNIKI

  • 5 tortilli
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Szczypta oregano
  • Papryka wędzona
  • Sól, pieprz
  • Kilka suszonych pomidorów
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • ¼ kapusty pekińskiej

SOS

  • 5 łyżek majonezu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie zaczynamy od sosu. W miseczce mieszamy majonez, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Całość mieszamy za pomocą łyżki. Pierś z kurczaka marynujemy w papryce wędzonej oraz oregano a także czosnku wyciśniętym przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie grillujemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu pierś kroimy na małe kawałki i odkładamy do miseczki. Do osobnych miseczek dodajemy posiekane suszone pomidory oraz kapustę pekińską. Na placek tortilli rozsmarowujemy 1 lub 2 łyżeczki sosu czosnkowo – ziołowego, rozkładamy zgrillowanego kurczaka, łyżeczkę suszonych pomidorów, łyżeczkę kukurydzy i dodajemy 3 łyżeczki poszatkowanej kapusty. Zwijamy tortillę w rulon, zawijamy dość ciasno w folię spożywczą lub w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie wyciągamy tortillę i kroimy na połowę po skosie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *