Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku

Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku

0 0

Soczyste i aromatyczne, a jednocześnie proste w przyrządzeniu klopsiki cielęce to oryginalny przepis na rodzinny obiad.

Klopsiki cielęce  – składniki na 24 klopsiki:

  • 480 g mielonej cielęciny
  • 4 g suszonego, mielonego majeranku
  • 50 ml soku z cytryn Limmi
  • 20 g tartego sera typu parmezan
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 10 g bułki tartej
  • 60 g mąki
  • olej roślinny
  • sól, piepr
  • 5 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

Klopsiki cielęce – sposób przygotowania:

Włóż mięso mielone do dużej miski. Wbij do niej także 2 jajka, dodaj parmezan i bułkę tartą. Wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryn Limmi, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze widelcem aż do otrzymania jednolitej masy. Uformuj klopsiki wielkości orzechów włoskich.

Uformowane klopsiki obtocz w mące. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, doprowadź do wysokiej temperatury ( 170 stopni Celsjusza). Smaż klopsiki na głębokim tłuszczu, dopóki osiągną złoty kolor z każdej strony. Wyjmij klopsiki z patelni i połóż na papierowych ręczniczkach kuchennych, aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.

Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub ulubioną sałatką!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Bądź elegancka zimą
Next post Dom czwarty – recenzja