Kofeinowa dawka energii
Czas czytania:2 min

Kofeinowa dawka energii

0 0

Jej aromat budzi do życia i dodaje energii, której wyjątkowo potrzebujemy przy wiosennej, zmiennej pogodzie. Dobrze przygotowana może nam pomóc przetrwać ten czas i to w całkiem dobrej formie. Prezentujemy przepisy na energetyzujące kawy, autorstwa Mistrza Polski Baristów Marcina Rusnarczyka. Bez względu na to, którą propozycję wybierzemy, w przygotowaniu niezastąpionym pomocnikiem będzie ekspres Nivona CafeRomatica 970

Automatyczne ekspresy do domowego użytku to obecnie zaawansowane technologicznie urządzenia, które mogą śmiało konkurować z kawiarnianym sprzętem. A marka Nivona i nowa linia 9 to tego najlepszy dowód. Szwajcarskie mechanizmy i konstrukcja, niemiecka koncepcja i techniczne know-how sprawiły, że ekspresy do kawy Nivona z linii 9 to produkt premium przeznaczony dla najbardziej wymagających kawoszy. Posiadają funkcję „Barista in a box”, dzięki której za naciśnięciem jednego przycisku otrzymujemy jakość kawy porównywalnej do tej przygotowywanej przez baristów mówi Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów i ambasador marki Nivona.


PRZEPISY NA ENERGETYZUJĄCE KAWY

Dobrze przyrządzona kawa doskonale smakuje, a przy okazji ma także wiele prozdrowotnych korzyści. Pomaga poprawić pamięć i koncentrację oraz zwiększa produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Kofeinowe wsparcie bardzo przyda się nam w okresie zmiennej, wiosennej pogody.

Mistrz Polskich Baristów i ambasador marki Nivona – Marcin Rusnarczyk przygotował 2 propozycje na dodające energii na wiosnę kawy – z kasztanami i pastą sezamową. Espresso zaparzone? W takim razie do dzieła i na zdrowie!

Caffè latte kasztanowe

Kasztany co prawda kojarzą się z jesienią, ale doskonale dodają energii również na wiosnę, bo wyposażone są w zdrowe tłuszcze nienasycone, które zapewniają prawidłową pracę całego organizmu.

Składniki:

  • 2 łyżeczki kremu z kasztanów jadalnych
  • 1 łyżeczka miodu spadziowego lub gryczanego
  • Espresso 
  • Spienione mleko
  • Opcjonalnie bita śmietana i starta gorzka czekolada.

Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki o pojemności około 300 ml włożyć krem kasztanowy i miód i przygotować caffé latte z w ekspresie Nivona. Przed wypiciem dokładnie wymieszać,  na powierzchni można położyć bitą śmietanę i posypać startą czekoladą.

Frappe z pastą sezamową

Sezam zawiera substancje niezbędne do prawidłowej pracy serca, dlatego nie tylko dobrze smakuje, ale również wzmacnia.

Składniki:

  • Gorące podwójne espresso
  • 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
  • Szklanka lodu w kostkach
  • 100 ml mleka migdałowego
  • Opcjonalnie 1 – 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować – szklankę wypełnić lodem w kostkach i zalać kawą. Podawać w wysokiej szklance około 300 ml.

Żeby dodać kawie jeszcze szczypty zdrowia pamiętajmy, żeby cukier zastąpić miodem. Oprócz słodyczy dostarczymy organizmowi witaminy A i B, a także wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, magnez, czy fosfor.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Kontrasty we wnętrzach
Next post Jak ułatwić sobie e-zakupy?