Korzenne pankejki w sosie śliwkowo-herbacianym

Koniec lata ma swój wyjątkowy smak. To najlepszy czas, by połączyć dojrzałe w słońcu owoce z zapowiadającymi jesień przyprawami i subtelnym aromatem czarnej herbaty. Słodkie, soczyste śliwki i herbata Darjeeling doskonale podkreślą smak amerykańskich pankejków, które z łatwością przyrządzisz na śniadanie lub podwieczorek

Korzenne pankejki

Składniki:

Korzenne mleko:

  •  1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 4 laski cynamonu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżeczki nasion kardamonu
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

Herbaciane śliwki:

  •  6-10 średnich śliwek
  • 3 łyżki herbaty Darjeeling Ahmad Tea London
  • 3 szklanki wody
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie)

Pankejki:

  •  1 szklanka korzennego mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła (stopionego)
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Korzenne mleko: W rondelku z dopasowaną pokrywką wymieszaj mleko, imbir, laski cynamonu oraz anyż. Przy pomocy moździerza lub młynka pokrusz goździki, kardamon i pieprz. Dodaj je do mleka. Na wolnym ogniu podgrzej mleko z przyprawami. Zanim zacznie wrzeć, zdejmij je z ognia, przykryj pokrywką i pozwól wystygnąć przez jakieś 10 minut. Przecedź na drobnym sitku.

Herbaciane śliwki: Przekrój śliwki na pół i wyjmij pestki. Jeśli chcesz obrać owoce ze skórki, możesz je lekko ponacinać przed gotowaniem. W garnku z dopasowaną pokrywką wymieszaj liście herbaty, wanilię i wodę i doprowadź do wrzenia, nie zdejmując pokrywki. Zanurz śliwki w wywarze na 3-5 minut, sprawdzając ich miękkość widelcem. Gdy będą miękkie, ale wciąż jędrne, wyjmij je z herbaty.

Pankejki: W dużej misce połącz korzenne mleko, jajka i stopione masło i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól, i wymieszaj aż masa będzie gładka. Powinna mieć gęstą i puszystą konsystencję, ale jeśli miesza się ją z trudnością, dodaj odrobinę mleka. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż pankejki na wolnym ogniu, pamiętając o tym, by co jakiś czas uzupełnić olej na patelni. Przepis wystarcza na 12-15 niewielkich placuszków. Podawaj z herbacianymi śliwkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *