Kostka czekoladowa

Wraz z nadejściem długich jesiennych wieczorów, nadchodzi również zwiększona ochota na coś słodkiego. Dobrze zatem przygotować odpowiednio wcześniej deserowe przepisy, które uatrakcyjnią deszczowe popołudnia. W roli przekąski doskonale sprawdzi się kostka czekoladowa – przysmak przekładany serkiem mascarpone z dodatkiem chrupiących migdałów i pistacji

Składniki (foremka 20×20 cm):

  • 250 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki kakao gorzkiego
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g cukru trzcinowego GoldPack
  • 5 jajek L
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g śmietany 36%
  • 2-3 łyżeczki cukru z wanilią
  • migdały w płatkach KRESTO
  • pistacje KRESTO


    Wykonanie:

1. Mleko przelej do garnka z grubym dnem, dodaj masło i mieszając rozpuść je, starając się nie dopuścić do zagotowania płynu. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj aż do rozpuszczenia. Następnie odstaw do przestudzenia.

2. Przesyp do miski wszystkie suche składniki. Przesiej mąkę i kakao. Wymieszaj.

3. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.

4. Wbij jajka do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj do uzyskania gęstego, jasnego kremu.

5. Zmniejsz obroty miksera i wolnym strumieniem wlewaj przestudzony płyn (mleko, masło, czekoladę).

6. Na koniec dodaj suche składniki, wymieszaj je na najniższych obrotach miksera lub rózgą.

7. Wylej ciasto do foremki i piecz na środkowej półce przez ok. 35 minut, do suchego patyczka.

8. Upieczone ciasto wyjmij z formy i ułóż na kratce, do wystudzenia.

9. Śmietanę, mascarpone i cukier przełóż do misy miksera. Całość ubij na sztywno.

10. Ciasto przekrój na 3 poziome części, które kolejno przełóż kremem.

11. Ciasto najlepiej podać po około 24 godzinach przechowania w szczelnym pojemniku.

12. Przed podaniem wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi oraz pokruszonymi pistacjami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *