Kulki mozzarelli panierowane i podane z sosem pomidorowo-bazyliowym

Kulki mozzarelli panierowane i podane z sosem pomidorowo-bazyliowym

0 0

Kulki mozzarelli panierowane to niebanalny przepis na różne okazje

Składniki na 2 porcje:

• 150 g mozzarelli mini (kuleczki)
• 2 jajka L
• 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
• 1/2 łyżeczki papryki
• 1/2 łyżeczki papryki ostrej
• Pomidory w puszce bez skórek Valfrutta (cała puszka, 400 g)
• Oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
• świeża bazylia
• 1 ząbek czosnku
• sól
• pieprz
• dowolne warzywa i owoce

 

Wykonanie:

1. Kulki mozzarelli osącz z zalewy, przełóż na talerzyk i wsadź do zamrażalnika na 1 godzinę.

2. Bułkę tartą przesyp do miseczki, dodaj papryki, wymieszaj.

3. Mozzarellę panieruj, kolejno otaczając jajkiem (rozmąconym), następnie bułką tartą. Czynność powtórz. Ser włóż ponownie do zamrażalnika, tym razem na 15 minut.

4. Oliwę przelej do niewielkiego rondelka, rozgrzej. Olej powinien zakrywać ser.

5. Smaż ser niewielkimi porcjami. Usmażone przełóż na papier kuchenny i osącz z nadmiaru tłuszczu.

6. Warzywa i owoce umyj, pokrój, ułóż na talerzach. Dodaj usmażony ser.

7. Pomidory zblenduj z dodatkiem bazylii, czosnku, soli i pieprzu, podaj w miseczce.

8. Całość podawaj od razu, na ciepło.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Zupa krem z ciecierzycy marki Halina z chipsami bekonowymi
Next post Aktywnie u schyłku lata – sportowe stylizacje dla każdego!