Lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi

Wiosna w kuchni nieodłącznie kojarzy się z wielobarwnymi sałatkami. Lekkie i pełne witam stanowią pyszne przekąski, ciesząc oko estetów i miłośników kulinarnych doznań. Smakosze nie tylko znad Wisły pokochają sałatkę z melonem, szpinakiem oraz kiełkami: buraka, rzodkiewki i cebuli, której prawdziwą ozdobą są kuleczki z Kiszki Ziemniaczanej!

Lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi

Składniki:

– młody szpinak 1 garść

– rukola 1 garść

– kapusta pakchoi 1 szt.

– pomidorki koktajlowe 8szt.

– melon 150g

– kiełki rzodkiewki, cebuli, buraka 2 garście
Kuleczki ziemniaczane:

– Kiszka Ziemniaczana firmy Gzella 300g

– jajko 1szt.

– zioła prowansalskie 1 łyżka

– papryka ostra mielona ¼ łyżeczki

– bułka tarta 2 łyżki

– sezam biały i czarny 2 łyżki

– bułka tarta 4 łyżki
Wykonanie:

Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę, dodać jajko, zioła prowansalskie, płatki chili, bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. Uformować kuleczki wielkości małego włoskiego orzecha. Bułkę tartą do panierowania wymieszać z sezamem i obtoczyć kuleczki ziemniaczane. Usmażyć  w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Sos winegret:

– musztarda francuska 2 łyżki

– oliwa z oliwek 150ml

– ocet winny 2 łyżki

– czosnek 1 ząbek

– płatki chili ¼ łyżeczki

– koperek ½ pęczka

– sól, cukier do smaku

Wykonanie:

Koperek drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać.
Wykonanie sałatki:

Młody szpinak wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cząstki melona bez skórki i kiełki. Liśćmi kapusty pakchoi wyłożyć miskę. Na wierzchu umieścić sałatkę, a na niej wcześniej przygotowane kuleczki ziemniaczane. Całość polać sosem winegret.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *