Lekkie i sycące – zupy krem z dodatkiem ziół
Czas czytania:2 min

Lekkie i sycące – zupy krem z dodatkiem ziół

0 0

Zupy są nieodzownym elementem letnich posiłków. Kiedy brakuje czasu na przyrządzanie pracochłonnych dań, a wysoka temperatura odbiera apetyt na ciężkie potrawy, doskonałym wyjściem są, szybkie w przygotowaniu, zupy krem z dodatkiem ziół

Cząber posiada charakterystyczny, korzenny smak i zapach, a dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych wspomaga trawienie. Jest wyśmienitą przyprawą do dań z ziemniaków zup i fasoli. Cząber świetnie pasuje do takich zup jak: krem z ziemniaków, krem z zielonego groszku bądź krem z czerwonej papryki. Wszystkie zupy krem przygotowuje się na bazie bulionu. Warzywa gotuje się do miękkości, a potem miksuje. Można je zagęścić śmietaną lub jogurtem naturalnym. Mało znana zupa krem z ziemniaków to oryginalna kompozycja smaku ziemniaków, cząbru, gałki muszkatołowej i śmietany. Podaje się ją ze świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Należy pamiętać, aby cząber dodawać na kilka minut przed końcem gotowania, by potrawa nie nabrała gorzkiego smaku.

Ziołem najbardziej cenionym jako dodatek do polskich potraw jest majeranek. Przyprawia się nim wszystkie mięsa, szczególnie pieczenie, dania z ziemniaków i roślin strączkowych. Idealnie pasuje też do zup kremów. Majeranek dopełni smak zupy krem z pieczarek i zupy krem jarzynowej. Ze względu na zdecydowany smak i zapach Majeranku zupy nie wymagają intensywnego doprawiania, wystarczy sól i pieprz. Wszystkie zupy krem warto przygotowywać na bazie bulionu ugotowanego samodzielnie. Będą wtedy zdrowsze, a ich doprawianie znacznie prostsze.

Kolendra stanowi oryginalny, orientalny dodatek do zup kremów, gdyż pochodzi z Libanu i Tajlandii. Ma łagodny, korzenny smak z pieprzowo – balsamiczną nutką. Kolendra nada egzotyczny wymiar zupie krem z brokułów bądź zupie krem z cukinii. Należy dodać ją pod koniec gotowania. Zawarty w kolendrze olejek eteryczny łatwo się ulatnia, więc warto przechowywać ją w szczelnym opakowaniu

Zupy krem z dodatkiem ziół marki Appetita można spożywać zarówno na zimno, jak i na gorąco. Doskonale smakują podane z grzankami lub jajkiem ugotowanym na twardo. Są lekkie, zdrowe i sycące, więc doskonale sprawdzą się w upalne dni.

Krem z cukinii z kolendrą

Składniki:

– jedna, średniej wielkości cukinia

– cebula cukrowa

– włoszczyzna

– 2 udka kurczaka (albo dwie kostki rosołowe z kurczaka bądź warzywne)

– 3 ząbki czosnku

– pieprz, sól

– 5 łyżek jogurtu naturalnego

– łyżeczka kolendry np. Appetita

– szczypta majeranku

– oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

W dużym garnku przygotować bulion na bazie kurczaka lub kostki rosołowej, dodać włoszczyznę pokrojoną w kostkę i przekrojoną na pół cebulę. Gotować do miękkości.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Cukinię umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w kostkę. Cukinię udusić na oliwie i dodać do garnka z bulionem i warzywami. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i łyżeczką zmiażdżonej kolendry. (Wyjąć kurczaka) Jeśli warzywa i cukinia będą już miękkie, zmiksować całość i dodać jogurt naturalny. Podawać na ciepło z przekrojonym na pół gotowanym jajkiem lub na zimno z grzankami.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Niezbędnik kobiety
Next post Zupa – przepis na kulinarny sukces