Menu na ostatnią sobotę karnawału z tortillą w roli głównej

Już niedługo okres hucznych zabaw karnawałowych dobiegnie końca. 14 lutego wypada Środa Popielcowa, która zwiastuje rozpoczęcie czasu postu. Chcąc uczcić ostatnią sobotę karnawału często wybieramy się na imprezy do znajomych lub organizujemy takie u siebie. W obu przypadkach szykujemy małe przekąski, które stawiamy na wspólnym stole. Eksperci marki Sandra przygotowali więc kilka przepisów na finger foods z tortillą w roli głównej

Małe przekąski idealne na jeden kęs to doskonała propozycja na stojące przyjęcia. Chcąc przygotować niebrudzące dania w sam raz na imprezę warto skorzystać z tortilli. Nie tylko doskonale trzyma wszystkie dodatki w jednym miejscu, ale również jest idealną bazą pod potrawy, zarówno te wytrawne jak i przyrządzone na słodko. Dodatkowo wersja XXL tortilli (aż 30 cm. średnicy!) to rozmiar w sam raz na imprezę.

Tortilla z łososiem

Małe „ślimaki” z tortilli z dodatkiem szynki i sera to sprawdzony sposób na pyszną przekąskę. Poniżej przepis na jej rybną odmianę – z łososiem.

Składniki:

  • Tortilla wraps marki Sandra
  • Opakowanie kremowego serka
  • Wędzony łosoś w plastrach
  • Papryka czerwona
  • Sałata lodowa
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Kremowy serek doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie smarujemy nim placki tortilli zostawiając wolne tylko brzegi. Na tortilli kładziemy umyte liście sałaty. Z jednej strony układamy pas z łososia i pokrojonej w słupki papryki. Zaczynamy zawijać tortillę od strony, gdzie ułożyliśmy rybę z papryką. Kroimy tortille w krążki o grubości ok 3 cm.

Tortilla na słodko

Jednym z wielu atutów tortilli jest fakt, że równie dobrze smakuje z dodatkiem warzyw, jak i owoców.

Składniki:

  • Tortilla wraps marki Sandra
  • Owoce koktajl europejski marki Sandra
  • Kwaśna śmietana
  • Miód, cynamon

Przygotowanie:

Śmietanę mieszamy z odrobiną cynamonu i miodem (wedle uznania). Tak powstałym sosem smarujemy placki tortilli. Z jednej strony układamy mieszankę owoców z puszki. Zaczynamy zawijać ciasno tortillę od strony, gdzie ułożyliśmy dodatki. Kroimy na plastry grubości ok 3-4 cm.

Nachosy z guacamole

Tortillę można wykorzystać nie tylko do popularnych „zawijańców”, ale również do przygotowania nachosów. Te oryginalne, meksykańskie wykonywane są właśnie z placków tortilli.

Składniki:

  • Tortilla wraps marki Sandra
  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Tortille kroimy na trójkąty i wkładamy do piekarnika lub podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę. Miąższ blendujemy razem z czosnkiem, sokiem z limonki i przyprawami na jednolitą masę. Guacamole wkładamy do miseczki i podajemy razem z nachosami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *