Naleśniki od serca
Czas czytania:1 min

Naleśniki od serca

0 0

Za co kochamy naleśniki? Za możliwość przygotowania ich na wiele różnych sposobów! Z okazji Walentynek proponujemy Naleśniki od serca w czekoladowej odsłonie. W towarzystwie malin, bitej śmietany i kakao rozkochają w sobie nawet największego niejadka. Smacznego!

Składniki (6–8 porcji):

  • 1 szklanka (250 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka wody Mama i ja
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej/masło klarowane do smażenia

Dodatki :

  • 500 ml śmietany 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 500 g malin
  • 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do posypania serduszek
  • 1 łyżka kakao
  • listki mięty do ozdoby (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. szystkie składniki na ciasto przełóż do miski i dokładnie mieszaj do ich połączenia. Jednolitą masę odstaw na 15 minut. Jeżeli masz dobrą, nieprzywierającą patelnię, to dodaj do ciasta 2 łyżki oleju, wymieszaj i naleśniki smaż już bez użycia oleju. W przeciwnym wypadku smaż naleśniki na niewielkiej porcji tłuszczu.
2. Posiekaj drobno czekoladę, a następnie ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj do kremówki pokrojoną czekoladę oraz 3/4 porcji malin. Całość delikatnie wymieszaj.
3. Chłodne naleśniki posmaruj przygotowanym farszem i złóż w rulonik lub kopertę. Poukładaj porcje naleśników na talerzach, posyp kakao oraz malinami, a na końcu dodaj listki mięty.
4. Jeżeli chcesz nadać deserowi charakter walentynkowy, wystarczy wykroić w kartoniku serce (lub użyć gotowego szablonu) i przez sitko posypać cukrem pudrem dowolne miejsce na talerzach, np. tam, gdzie mamy rozsypane kakao

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Biustonosz Corin Virginia – niewidoczne wsparcie Twojego biustu
Next post Spacer z dzieckiem zimą. Jak się do niego dobrze przygotować?