Naleśniki od serca

Za co kochamy naleśniki? Za możliwość przygotowania ich na wiele różnych sposobów! Z okazji Walentynek proponujemy Naleśniki od serca w czekoladowej odsłonie. W towarzystwie malin, bitej śmietany i kakao rozkochają w sobie nawet największego niejadka. Smacznego!

Składniki (6–8 porcji):

  • 1 szklanka (250 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka wody Mama i ja
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej/masło klarowane do smażenia

Dodatki :

  • 500 ml śmietany 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 500 g malin
  • 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do posypania serduszek
  • 1 łyżka kakao
  • listki mięty do ozdoby (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. szystkie składniki na ciasto przełóż do miski i dokładnie mieszaj do ich połączenia. Jednolitą masę odstaw na 15 minut. Jeżeli masz dobrą, nieprzywierającą patelnię, to dodaj do ciasta 2 łyżki oleju, wymieszaj i naleśniki smaż już bez użycia oleju. W przeciwnym wypadku smaż naleśniki na niewielkiej porcji tłuszczu.
2. Posiekaj drobno czekoladę, a następnie ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj do kremówki pokrojoną czekoladę oraz 3/4 porcji malin. Całość delikatnie wymieszaj.
3. Chłodne naleśniki posmaruj przygotowanym farszem i złóż w rulonik lub kopertę. Poukładaj porcje naleśników na talerzach, posyp kakao oraz malinami, a na końcu dodaj listki mięty.
4. Jeżeli chcesz nadać deserowi charakter walentynkowy, wystarczy wykroić w kartoniku serce (lub użyć gotowego szablonu) i przez sitko posypać cukrem pudrem dowolne miejsce na talerzach, np. tam, gdzie mamy rozsypane kakao

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *