Obiad na zimno – chłodnik

Ciepłe dni sprawiają, że nie tylko nie chce nam się stać przy kuchni gotując obiad, ale również najzwyczajniej w świecie nie mamy ochoty na nic ciepłego. Jak więc zapewnić całej rodzinie zdrowy i pożywny posiłek latem? Odpowiedź jest prosta – wystarczy zaserwować wszystkim chłodnik. Eksperci marki Sandra przygotowali trzy przepisy na pyszne i szybkie w przygotowaniu chłodniki

Minimum pracy i maksimum smaku – to dewiza każdej kucharki, której przychodzi pracować latem w kuchni. Dodatkowo warto, aby danie było zdrowe – na bazie warzyw, co oznacza, że w chłodniku można „zamknąć” wszystkie składowe doskonałego obiadu. Wystarczy kilka podstawowych składników i zupa gotowa.

Gazpacho

Ten hiszpański chłodnik na bazie pomidorów to idealna propozycja dla wszystkich fanów zupy pomidorowej. Dodatek chleba sprawia, że posiłek jest syty, a chłodnik gęsty.

Składniki:

  • Pomidory z puszki marki Sandra
  • Papryka czerwona
  • Ogórek zielony
  • Mała cebula
  • Ząbek czosnku
  • 3 kromki białego pieczywa
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • Sól, pieprz do smaku
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

Ogórka obieramy i kroimy razem z papryką i cebulą w drobną kostkę (odkładamy dwie łyżki posiekanych warzyw do dekoracji). Warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy pokrojone na kawałki kromki chleba oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i ostawiamy na godzinę. Po tym czasie odsączamy wodę z warzyw (nie wylewamy), a resztę blendujemy na jednolitą masę. W trakcie blendowania dodajemy ocet i oliwę. Kolejno dolewamy wodę z warzyw i ponownie blendujemy. Zdobimy natką pietruszki i posiekanymi warzywami.

Chłodnik z kukurydzy

Zupa z kukurydzy będzie delikatna i słodka.

Składniki:

  • 3 puszki kukurydzy marki Sandra
  • 1 mała cebula
  • Ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • ¼ szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • Łyżka masła
  • Sól, pieprz do smaku
  • Szczypiorek

Przygotowanie:

Kukurydzę odsączamy (odkładamy dwie łyżki kukurydzy do dekoracji). Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko podsmażamy na maśle. Dodajemy ok ½ l wody i wino. Gotujemy przez 5 minut. Studzimy i blendujemy na gładką masę. Jeśli chcemy mieć idealnie kremowy chłodnik to przecedzamy wszystko przez sito. Dodajemy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na zimno przyozdobiony ziarnami kukurydzy i posiekanym szczypiorkiem.

Zielony chłodnik

Składniki:

  • 2 puszki groszku marki Sandra
  • 500 ml maślanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • Oliwa
  • Świeże liście bazylii i oregano
  • Rzodkiewka
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

Groszek odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy maślankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser feta i zioła. Blendujemy na gładką masę. W trakcie blendowania dodajemy powoli oliwę. Doprawiamy solą do smaku. Rzodkiewki myjemy i kroimy na plasterki – dekorujemy chłodnik.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *