Na ochłodę domowe lody z bakaliami

Nie od dziś wiadomo, że najlepszym towarzyszem letnich upałów są lody. Najlepiej smakować będą te zrobione w domu z dodatkiem ulubionych orzechów lub suszonych owoców. Tak naprawdę ograniczeniem jest tu tylko nasza fantazja!

Lody jogurtowe z żurawinowym musem

Składniki:

  • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego (330 g)
  • 100 ml schłodzonego mleka skondensowanego
  • 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • Pół szklanki soku porzeczkowego
  • 50 g BA! Musli Chrupiące 5 owoców leśnych
  • Patyczki do lodów
  • Foremki do lodów

Jogurt grecki przekładamy do naczynia, dodajemy do niego skondensowane mleko i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do lodówki na ok. godzinę, w tym czasie pamiętajmy, aby kilka razy masę dokładnie wymieszać. Z żurawiny i soku przygotowujemy na patelni mus, który gotujemy tak długo, aż wszystkie składniki połączą się z sobą. Wystudzony mus dodajemy do masy. Następnie masę przekładamy do silikonowych foremek do lodów, końcówki posypujemy musli, a na sam koniec wkładamy patyczki. Lody powinny chłodzić się w zamrażalniku przez całą noc.

Lody czekoladowe z migdałami

Składniki:

  • 320 ml śmietanki kremówki
  • 2 jajka (skorupki powinny być sparzone)
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • 100 g Migdałów Bakalland
  • 1 tabliczka czekolady

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Następnie w misce ubijamy żółtka, do których dodajemy 50 g cukru i jedną łyżkę wody. Masa powinna być biała i puszysta. Do gotowej masy powoli wlewamy roztopioną czekoladę. Pamiętamy o tym, żeby nie przestawać mieszać. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka i dodajemy resztę cukru. Dodajemy je do pozostałej masy. Następnie ubijamy śmietankę i razem z posiekanymi migdałami, dodajemy do masy. Gotową masę wkładamy do zamrażalnika na ok. 4 godziny. Przed podaniem lody przekładamy do słoiczków i ozdabiamy migdałami.

Mrożone banany w białej czekoladzie z migdałową posypką

Składniki:

  • 3 – 4 banany
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 100 g Migdałów Bakalland
  • 1 łyżka oleju
  • Drewniane patyczki do lodów

Banany obieramy ze skórki i kroimy na pół. Następnie delikatnie nakłuwamy na drewniane patyczki i wkładamy z zamrażalnika najlepiej na całą noc. Następnego dnia czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki oleju. Kiedy czekolada się rozpuści wyjmujemy zamrożone banany i zanurzamy je w czekoladzie. Następnie posypujemy je posiekanymi migdałami. Czekamy chwilę, aż czekolada trochę stwardnieje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *