Odkryj baba ghanoush! Niebanalna pizza z bakłażanem

Może być tradycyjnie okrągła lub nowocześnie prostokątna. Ciężka od dodatków lub subtelna i chrupiąca. Z dodatkowym serem lub bez sera, z sosem czosnkowym lub naturalną oliwą, świeżo wyrośnięta lub prosto z zamrażalnika. Wydaje się, że każdy lubi zupełnie inną, ale co do jednego jesteśmy zgodni – wszyscy kochamy pizzę

„Pizza” to bardzo szerokie pojęcie. Mieszczą się w nim zarówno ekstrawaganckie kulinarne wynalazki, wątpliwe studenckie eksperymenty i klasyczna doskonałość. Pizza to także danie, które daje ogromną satysfakcję nie tylko w trakcie jedzenia, ale także podczas przygotowywania. Warto zadać sobie trud, podwinąć rękawy i samodzielnie wyrobić dokładnie takie ciasto, jakie lubimy najbardziej. Wolisz, gdy idealnie wypieczony, cienki kawałek pizzy da się podnieść w całości do ust? A może wolisz pizzę tak puszystą, że trzeba ją kroić nożem? Odrobina wysiłku i cierpliwości sprawią, że z piekarnika wyłoni się pizza twoich marzeń.

Przyrządzając często swoje ulubione danie, łatwo popaść w rutynę. Dlatego przedstawiamy alternatywę dla klasycznej pizzy z sosem pomidorowym. Spróbuj podmienić go na baba ghanoush – aromatyczną pastę z przypieczonych na grillu bakłażanów. Warzywo to rzadko ląduje na pizzy ze względu na specyficzną konsystencję. Słoik lub puszka pełne baba ghanoush rozwiązują ten dylemat, pozwalając ci cieszyć się smakiem podpieczonego bakłażana nieco „na skróty”.

Niebanalna pizza z baba ghanoush

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej specjalnej mąki do pizzy)
  • 1 opakowanie drożdży w proszku (7 g)
  • 180 ml ciepłej wody
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Baba ghanoush marki Jasmeen, puszka
  • Garść pomidorków cherry
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 papryki (np. żółta i czerwona)
  • Kukurydza w ziarnach lub mini-kolbach, odsączona

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj ciepłą wodę, drożdże instant, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Tak przygotowany zaczyn odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, aż się spieni i powiększy swoją objętość.
  2. Spieniony zaczyn dodaj do pozostałej mąki i wymieszaj. Po dodaniu oliwy z oliwek zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie odchodzić od dłoni.
  3. Odłóż ciasto do naoliwionej lekko miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h. Powinno podwoić swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto uformuj na wybrany przez siebie kształt na blaszce do pieczenia i odstaw jeszcze na chwilę, podczas gdy przygotowywać będziesz dodatki.
  5. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni. Pomidorki cherry przekrój na pół, cebulę w pióra, a paprykę w paski. Kukurydzę odsącz.
  6. Ciasto posmaruj grubą warstwą baba ghanoush i posyp dodatkami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut. Spód pizzy powinien być lekko przypieczony.
  7. Świeżo upieczoną pizzę posyp listkami bazylii i/lub odrobiną parmezanu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *