Orientalne kanapki, czyli hummus w doborowym towarzystwie

Jego gładka konsystencja, kremowy kolor i charakterystyczny smak są rozpoznawalne na całym świecie. Hummus, bo o nim mowa, sprawdza się jako smarowidło do pieczywa, dip do surowych warzyw, dodatek do dań głównych… A gdyby tak miał zagrać pierwszoplanową rolę na twojej kanapce? Przedstawiamy trzy sposoby na urozmaicenie hummusu – zarówno pod kątem smaku, jak i przyciągającego wzrok wyglądu. Każdy z nich opiera się na tradycyjnej recepturze i prostych składnikach, których proporcje dopasować możesz do swoich upodobań. Wszystkie pasty przygotować można bez wysiłku w blenderze. Od najlepszych kanapek z orientalną nutą dzieli cię tylko kilkanaście minut!

Bummus, czyli buraczany hummus

Uwodzicielsko różowy i zaskakująco słodkawy. Wypróbuj połączenie bliskowschodniego tahini i swojskiego buraka!

Składniki:

  •  4-5 średnich buraków
  • 2,5 łyżki tahini, np. marki Jasmeen
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • Szczypta soli i czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do dekoracji

Przygotowanie:

Buraczki wyszoruj i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu obierz i pokrój w kosteczkę. Pozostałe składniki wraz z burakami wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. To wszystko! Bummus przechowuj w lodówce do kilku dni lub zamroź nadmiar. Możesz przybrać dodatkową kapką tahini lub oliwy z oliwek.

Hummus ze szpinakiem i fetą

Połączenie szpinaku z serem feta znane jest każdemu miłośnikowi dobrego jedzenia, jednak nie każdy z nich próbował wersji kanapkowej tego specjału – zwłaszcza w towarzystwie hummusu! Jego zielony kolor odmieni twoje kanapki, a smak przywoła wspomnienia z Grecji.

Składniki:

  •  1 puszka (260g) gotowanej ciecierzycy, np. marki Jasmeen
  • 4 szklanki szpinaku baby
  • 2 łyżki tahini, np. marki Jasmeen
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Szczypta chilli w płatkach
  • 100-120g sera feta

Przygotowanie:

Naszykuj wszystkie składniki. Szpinak umyj i odciśnij, pokrój drobno czosnek i wyciśnij sok z cytryny. Wszystkie składniki (oprócz sera feta) wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj ser feta i blenduj krótko, tylko do połączenia się składników. Gotowe!

Ostry hummus z harissą i miętą

Na koniec coś dla odważnych. Zapomnij o nudnych kanapkach – czerwony hummus z harissą ożywi twoje zmysły, a zawarta w nim mięta z powrotem je ukoi.

Składniki:

  •  1-2 ząbki czosnku
  • 1 puszka (260g) gotowanej ciecierzycy, np. marki Jasmeen
  • Łyżeczka soli
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki zalewy z puszki ciecierzycy (lub wody)
  • Łyżka harissy, np. marki Jasmeen
  • Garść liści mięty + kilka do przybrania

Przygotowanie:

Pikantny hummus z harissą możesz przygotować na dwa sposoby. Jeśli chcesz otrzymać jednolitą masę, zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Możesz także zblendować wszystko oprócz harissy i podać delikatny miętowy hummus przystrojony intensywnie czerwoną harissą. Wtedy każdy kęs zaskoczy cię na nowo.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *