Orientalnie i na słodko – przepis na mus chałwowy

Za oknami mamy w końcu prawdziwe lato. Słoneczna pogoda oraz wysokie temperatury sprawiają, że częściej mamy ochotę na coś orzeźwiającego, nie tylko w postaci zimnych napojów. W te upalne dni doskonale sprawdzą się domowe desery w wersji na zimno, na przykład z chałwą i owocami

Kiedy latem mamy ochotę na coś chłodnego i słodkiego jednocześnie, najczęściej sięgamy po lody. Jednak nie tylko one mogą umilić nam czas w upalne dni. Warto dla odmiany przygotować domowe desery na zimno. Z przysmakiem prosto z Bliskiego Wschodu, czyli chałwą w roli głównej, będą wyśmienite!

Mus chałwowy z truskawkami

Składniki:

  • 50 g chałwy waniliowej marki Jasmeen
  • 70 g białej czekolady
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 4 bezy kawowe
  • 150 g truskawek
  • 1 szklanka wody
  • garść migdałów

Przygotowanie:

W małym garnku, na małym płomieniu podgrzewamy truskawki, które wcześniej rozgniatamy, dodajemy łyżkę wody i mieszamy, aż do uzyskania gęstego sosu. Gotowy sos truskawkowy odstawiamy na bok, aby ostygł. Następnie robimy tzw. kąpiel wodną, czyli wlewamy do garnka wodę, którą doprowadzamy do września, po czym ustawiamy na nim naczynie, do którego dodajemy 100 ml śmietanki i wsypujemy pokrojoną czekoladę. Cały czas mieszając dodajemy małe kawałki chałwy i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. W międzyczasie pozostałe 300 ml śmietanki ubijamy na sztywno. Kiedy masa chałwowa będzie już chłodna to dodajemy do niej połowę ubitej śmietany i mieszamy bardzo delikatnie. Następnie dodajemy drugą cześć ubitej śmietany, mieszamy i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie powstały mus chałwowy przekładamy do kieliszków. Następnie polewamy go schłodzonym musem truskawkowym oraz posypujemy z wierzchu pokruszonymi kawałkami bezy i chałwy oraz migdałami. Przed samym podaniem deser możemy wstawić do lodówki jeszcze na około 30 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *