Paluchy drożdżowe z sezamem

Idealne do sałatki lub jako przekąska między posiłkami. Lekkie, chrupiące z sezamową nutą. Dla wszystkich ceniących sobie proste, sprawdzone przepisy. Paluszki lizać!

Składniki (22 paluchy)

  • 2,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju Rapso

Dodatkowo

  • sezam KRESTO do posypania
  • 1 jajko

Wykonanie

1. Mąkę, drożdże, sól i cukier wsyp do misy miksera. Dodaj wodę i zacznij całość miksować. Dodaj 1 łyżkę oleju i miksuj ciasto 10–12 minut.

2. Po tym czasie uformuj z ciasta kulę, posmaruj ją kolejną łyżką oleju, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 5–6 godzin.

3. Wyrośnięte ciasto podziel na 22 części, uformuj z nich paluchy o grubości około 1 cm.

4. Przełóż paluchy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykryj ściereczką.

5. Rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją góra-dół. Po 20 minutach posmaruj paluchy rozmąconym jajkiem i posyp sezamem.

6. Piecz paluchy przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *