Paluszki z kurczaka z domowym keczupem

Masz ochotę na zdrową i pyszną przekąskę? Przygotuj paluszki z kurczaka z domowym keczupem, które uzupełnią straty energetyczne u najwytrwalszych kibiców. To ulubione danie Ivana Rakiticia – chorwackiego pomocnika, który na co dzień gra w hiszpańskim klubie FC Barcelona dostarczy Twoim najbliższym witamin i mikroelementów oraz będzie idealnym zamiennikiem dla niezdrowych przekąsek

Do przygotowania paluszków z kurczaka i domowego keczupu potrzebujesz:

Składniki:

Paluszki z kurczaka:

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • panierka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki cynamonu

Domowy keczup:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 20 g syropu z agawy
  • zioła i przyprawy: suszony czosnek, cebula w proszku, sól, kminek, papryka, pieprz

Pokrój kurczaka w grubsze paski, a następnie zamarynuj przez kilka godzin w sosie sojowym i cynamonie. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Kawałki kurczaka zanurz w jajku i obtocz w panierce, a następnie ułóż na wcześniej przygotowanej blasze i piecz aż do uzyskania złotego koloru. Aby przygotować keczup, wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na godzinę, aż do całkowitego połączenia się smaków. Smacznego!

Przepis pochodzi z akcji Beko #jedzjakmistrz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *