Panna cotta ze śliwkami kalifornijskimi

Panna cotta ze śliwkami kalifornijskimi

0 0

Przygotowaliśmy przepis na prawdziwy włoski klasyk – panna cottę z dodatkiem śliwki kalifornijskiej, która ciekawie wzbogaca smak tego lekkiego deseru. Idealna puenta każdego posiłku!

Panna cotta ze śliwkami kalifornijskimi

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 ml mleka
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • skórka otarta z połowy limonki
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 80 g cukru

Przygotowanie:

Żelatynę zalej 3-4 łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut.

Śmietanę, mleko, cukier i skórkę z limonki podgrzewaj do momentu aż cukier się rozpuści. Doprowadź całość do zagotowania, zdejmij z ognia, dodaj żelatynę, mieszaj przez chwilę do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Na końcu dodaj drobno posiekane śliwki kalifornijskie, całość wymieszaj.

Mieszankę wlewaj do przygotowanych naczyń. Poczekaj do wystudzenia i naczynia z panna cottą włóż do lodówki na ok. 4 godzin.

Dla łatwiejszego wyjęcia deseru z naczynek, można je na chwilę  włożyć do wrzątku.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Woda z bergamotki i szałwii jako tonik
Next post Jaki jest najlepszy wiek na urodzenie pierwszego dziecka?