Penne z pesto rosso picante

Zatem jeśli chcemy podbić kubki smakowe naszych gości, warto przygotować coś z włoskiego repertuaru, jak chociażby penne z pesto rosso picante. By potrawa nabrała odpowiedniego smaku, warto postarać się o produkty dodatkowo podkreślające bukiet wybranego przez nas trunku. Prawdziwy parmezan czy suszone na słońcu pomidory dodadzą charakteru daniu i świetnie połączą się z najwyższej jakości makaronem który stanowiąc bazę potrawy, podkreśli jej włoskość. Polecamy przepis na danie Penne z pesto rosso picante

Penne z pesto rosso picante – składniki na 2 porcje:

  • Makaron Malma Penne Rigate 200 g
  • Pół ząbka czosnku
  • Suszone pomidory w oleju 100 g
  • Parmezan 100 g
  • Orzeszki pinii 20 g
  • Chili pepperoni ¼
  • Sól, cukier, pieprz
  • Oliwa z oliwek

Penne z pesto rosso picante – przygotowanie:

Do misy blendera wkładamy pomidory, tarty parmezan, czosnek, chili i orzeszki. Dodajemy odrobinę oliwy i miksujemy na pastę, po czym doprawiamy solą cukrem ii pieprzem.
Makaron gotujemy według wskazówek producenta, po czym odcedzamy odlewamy i jeszcze gorący, mieszamy z pesto i odrobiną pozostałej wody.
Nakładamy na talerz i posypujemy parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *