Pizza z karczochami i anchois

Pizza do idealny pomysł na popołudnie w gronie przyjaciół. A jeszcze lepszy, kiedy samodzielnie przygotujemy ją w domu. Dziś mamy dla Was przepis na lekką i pożywną wersję tego dania, w którym delikatność mozzarelli przeplata się z wytrawną nutą karczochów i anchois. Palce lizać!

Składniki na pizzę:

· 50 g mąki chlebowej

· 150 ml ciepłej wody

· 7 g drożdży suszonych

· 1 łyżeczka soli

· 1/2 łyżeczki cukru

· 1 łyżka suszonego oregano

· 1 łyżka oleju Rapso

Dodatki

· 1/2 puszki karczochów Happy Frucht

· 1 słoiczek anchois Mayflower

· 1 figa

· 4 plastry bakłażana

· 2 kulki mozarelli

· 8 pomidorków koktajlowych

· 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

· 1 łyżka suszonego oregano

· 2 ząbki czosnku

· 1 łyżka oleju Rapso

· świeże zioła, np. bazylia, oregano

· garść rukoli

· sól

Wykonanie

1. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki na pizzę. Dodaj wodę. Wyrabiaj ciasto około 5 minut. Najłatwiej zrobisz to przy pomocy robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego.

2. Gdy ciasto będzie elastyczne, dodaj olej i wyrabiaj jeszcze około 1 minuty, do całkowitego wchłonięcia oleju przez ciasto.

3. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.

4. Bakłażana posmaruj z obu stron olejem i grilluj go z obu stron na patelni grillowej.

5. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Uformuj dwa blaty pizzy lekko rozciągając ciasto.
Ciasto ułóż na blaszkach, w których będziesz piekł pizzę.

6. Posmaruj blaty koncentratem pomidorowym, posyp oregano oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Ułóż plastry mozarelli, osączone anchois, plastry bakłażana, pokrojone figi oraz pomidorki. Pizzę piecz przez 7–10 minut w rozgrzanym do 250°C piekarniku z funkcją góra-dół.

7. Przed podaniem pizzę pokrój i posyp ziołami i rukolą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *