Pomidorki koktajlowe
Czas czytania:1 min

Pomidorki koktajlowe

0 0

Są małe, bardzo słodkie i soczyste, dlatego idealnie nadają się do sałate, koreczków i warzywnych przystawek

Sałatka z pomidorków koktajlowych i orzeszków ziemnych

1/2 kg. pomidorków koktajlowych

150g. orzeszków ziemnych

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

3 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz do smaku

Pomidorki płuczemy, kroimy na ćwiartki. Orzeszki obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni,siekamy. Oba składniki mieszamy, dodajemy oliwę,wrzucamy natkę pietruszki,doprawiamy do smaku.

Koreczki z pomidorkami koktajlowymi

pomidorki koktajlowe

kuleczki mozarelli

świeża bazylia

oliwa z oliwek

Koreczki z winogronem i pomidorkami

kiść winogron

koszyczek pomidorków koktajlowych

3 opakowania mini mozarelli

pieczarki marynowane

Pieczone pomidorki koktajlowe

500g pomidorków koktajlowych

2 ząbki czosnku

Ciemny ocet balsamiczny

80g świeżego parmezanu

Kilka gałązek liści świeżej bazylii

20 czarnych oliwek

Oliwa z oliwek

Sól i czarny pieprz

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i przygotuj duże naczynie żaroodporne. Naczynie skrop odrobina oliwy z oliwek i ułóż w niej pomidorki. W małej misce wymieszaj dokładnie ze 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu balsamicznego, wyciśnięte ząbki czosnku i odrobiną soli i pieprzu. Oliwki pokrój na małe kawałki i posyp nimi pomidory. Całość skrop oliwą z octem balsamicznym i wstaw do piekarnika na 15 minut.

Parmezan zetrzyj na tarce i na 5 minut przed końcem pieczenia wyjmij ostrożnie pomidory z piekarnika i posyp je parmezanem. Liście rukoli dokładnie umyj i osusz z wody a następnie rozłóż na talerze. Posiekaj drobno liście bazylii. Upieczony pomidorki wyjmij na talerz. Polej odrobiną powstałego podczas pieczenia sosu i całość posyp posiekanymi liśćmi bazylii.

Sałata grecka z pomidorkami koktajlowymi

sałata lodowa 1/2 główki

pomidorki koktajlowe 6-8 szt

oliwki 10 szt

ser feta „Favita” kanapkowo-sałatkowy 1 kostka

papryka zielona 1/2 szt

papryka czerwona 1/2 szt

papryka żółta 1/2 szt

ogórek zielony 1 mała szt

sos sałatkowy grecki 2 torebki

Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki, pomidorki kroimy na pół, oliwki w małe plasterki, ser feta w kostkę, papryki na małe kawałki, ogórka kroimy w półksiężyce (nieco grubsze). Wszytskie składniki mieszamy, sosy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, polewamy sałatkę na 10-15 minut przed podaniem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Dziewczyny wojenne – recenzja
Next post Siedem szklanek – recenzja