Pomysł na obiad: rosół chiński

Nie masz pomysłu na obiad? Zaskocz swoich najbliższych i zrób rosół chiński. Jest to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni chińskiej. Jest bardzo sycąca

Składniki:

dwie ćwiartki z kurczaka

3 marchewki

2 pietruszki

1/2 selera

por

9-10 grzybów Mun

kapusta pekińska

sos sojowy

makaron ryżowy

1/2 łyżeczki chili

sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Szumujemy. Następnie dodajemy 2 łyżki soli i kostkę rosołową oraz obraną marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Wywar gotujemy 40-50 minut.

W międzyczasie grzyby mung namaczamy w gorącej wodzie przez ok. 20minut, kroimy w paseczki.

Kiedy wywar już nam się ugotuję, wyjmujemy z niego mięso i warzywa i odstawiamy do wystudzenia. Kapustę pekińską drobno siekamy. Wystudzone mięso kroimy w paski. Warzywa kroimy w słupki. Do wywaru dodajemy pokrojone mięso, grzyby mun i kapustę pekińska. Gotujemy ok. 10 minut.

Na końcu dodajemy warzywa, doprawiamy papryczką chili, solą, pieprzem. Następnie wlewamy 3 kieliszki (25 ml) sosu sojowego. Całość mieszamy i gotujemy.

Na koniec dodajemy makaron ryżowy. Gotujemy, dopóki makaron będzie miękki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *